Загађење пираленом највећа је еколошка катастрофа у историји Бањалуке

Већ је 5 до 12 - Времена за рјешавање проблема све је мање.

Maja Isović Dobrijević / 05. јун 2019

Foto: BUKA

 

Симболично у 5 до 12, данас је одржана улична акција на Тргу Крајине у Бањалуци, да би се указало на еколошке проблеме са којима се овај град у посљедње вријеме суочава. Акцију је организовао Центар за животну средину, поводом Међународног дана животне средине.

Поред познатог бањалучког кривог сата, био је постављен сат који показује да је ситуација "5 до 12" да би се нешто урадило да се стање у граду поправи, а на другој страни сата приказано је да реакција надлежних углавном стиже прекасно и то у 12 и 5.

 

 

Наташа Црнковић, предсједница Центра за животну средину, рекла је да се ово удружење већ 20 година бави заштитом животне средине и заштитом људи широм БиХ, а овај данашњи дан су посветили актуелним проблемима у Бањалуци, који представљају еколошку катастрофу са више сегмената.

„На данашњи дан актуелизујемо све проблеме са којима се град суочава, а посебан фокус иде на загађење пираленом у кругу Инцела, за које сматрамо да је најакутнији и најдугорочнији проблем са којим се овај град суочава. Међутим, ми желимо да пружимо руку институцијама и да отворимо дијалог, а у наредном периоду планирамо и један округли сто на ову тему, да бисмо окупили све надлежне институције, али и стручну и ширу јавност, да сви који  имају и требају нешто да кажу по овом питању имају то гдје и да ураде“, рекла је Наташа Црнковић.

 

 

Она додаје да је катастрофа са пираленом која се десила једна од највећих катастрофа са којом се град Бањалука суочио.

„Према јавним подацима, знамо да већ постоји загађење пираленом у земљишту, али чекамо званичне податке дубинских узорака земљишта да бисмо знали колико је велико загађење и на који начин ће се приступити његовом рјешавању".

Ово је проблем за који су градске институције знале 15 година и Наташа сматра да се могло и морало радити на превенцији овог проблема.

„За ове количине пиралена знало се годинама и ћутало се о томе“, истиче она.

 

Мајда Ибраковић и Наташа Црнковић

 

Мајда Ибраковић, координаторица Јавне акције поводом Свјетског дана околиша каже да се данашњи дан треба искористити за упозоравање и правовремено реаговање на еколошку проблематику са којим се суочавамо како на глобалном, тако и на локалном нивоу.

„Овај дан се обиљежава у преко 140 земаља свијета, а у Бањалуци он се обиљежава указујући на наше локалне проблеме. У Бањалуци проблеми су са отпадом у Бочцу, проблем пиралена и алгама у Врбасу“, рекла је Мајда.

Активисти указују на хитност рјешавања проблема и потребу за реакцијама надлежних институција.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.