ЗАСАД НИШТА ОД БЕСПЛАТНИХ УДЖБЕНИКА?: Влада Републике Српске не поштује закључке Народне скупштине, тврди народни посланик Гордана Видовић

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске данас се огласила поводом одговора који је добила од Министарста просвјете и културе у вези са бесплатним удженицима.

Elvir Padalović / 14. новембар 2019

 

Наиме, ова тврди да овим одговором Влада РС признаје како није испоштован Закључак Владе РС у вези са инцијативом да се свим ђацима у основним школама обезбиједе бесплатни уджбеници!

Подсјетимо да је Народна скупштина Републике Српске на сједници почетком марта ове године усвојила Закључак којим је констатовано да је увођење бесплатних уджбеника за све ученике основних школа од јавног и општег интереса за Републику Српску, те је задужила Владу РС да покрене поступак доношења и усвајања закона којим би се увели бесплатни удзбеници за све ученике основних школа у Републици Српској.

"Током скупштинске расправе у Народној скупштини Републике Српске (06.03.2019.) у вези са увођењем бесплатних уджбеника за све ученике основних школа у РС навела сам да је Уставом Републике Српске прописано да је основно образовање обавезно и бесплатно.Навела сам да ће родитељ бити кажњен ако дијете не иде у школу, те сам питала ко би требао бити кажњен што школовање није бесплатно? У том случају, грађани имају право да туже Републику Српску" пита се Гордана Видовић.

Она је шест мјесеци касније, тачније у септембру 2019. године упутила посланичко питање ресорном министарству и питала да ли је покренут поступак израде закона којим би се увели бесплатни уджбеници за све ученике основних школа и када можемо очекивати да ће се Нацрт закона наћи пред посланицима?

Из Министарства јој је одговорено да планом рада Министарства просвјете и културе Републике Српске за 2019. године није предвиђено доношење законског прописа којим би се увели бесплатни уджбеници за све ученике основних школа у Републици Српској, али ће поменути орган уложити напоре и искористити све капацитете са циљем да се изнађе могућност увођења бесплатних уджбеника за све ученике основних школа односно да се поступи по Закључку Народне скупштине Републике Српске број: 02/1-021-201/19 од 06.03.2019. године.

Покретач иницијативе за бесплатне уджбенике Душко Тадић каже за БУКУ како се чекамо усвајање буджета за сљедећу годину и тада ће се знати да ли је Народна скупштина као највише (законодавно) тијело у систему власти Републике Српске заиста једногласно подржала Иницијативу грађана за бесплатне уджбенике свим основцима или су то урадили како би се у јавности у том тренутку само створила позитивна слика подршке за иницијативу. 

"Стално причамо о пронаталитетној политици, а када треба растеретити породицу онда од тога нема ништа. Вријеме је да се почне конкретним стварима показивати да мислимо на најмлађе и да да се бар на неки начин растерети кућни бужет сваке породице" каже за БУКУ Тадић.

Подсјећамо да је такођер више од 4.500 грађана потписало петицију за којом траже да уджбеници за све ученике основних школа у Републици Српској буду бесплатни.

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.