Жене и мушкарци нису једнако плаћени. Ни жене шефице то не мијењају

Жене на челу фирми нису јамство како ће њихове запосленице бити плаћене једнако као и њихови мушки колеге, показала је нова студија.

BUKA portal / 10. мај 2019

Foto: Ilustracija

 

Истраживање објављено у часопису Еуропеан Социологицал Ревиеw показало је како "значајан родни јаз у плаћама" постоји и када су жене на водећим положајима у фирмама.

Студија: Жене зарађују седам посто мање од мушких колега

У студији се наводи како жене из анализираног узорка у просјеку зарађују седам посто мање од својих мушких колега, неовисно о сполу шефа или бројности жена на водећим управљачким позицијама у фирми.

Узорак се састоји од података из девет европских земаља те су кориштени подаци о шефовима и запосленицима из широког спектра сектора укључујући производњу, здравство, високо образовање, транспорт, финанцијске службе и телекомуникације.

"Постоје врло добри разлози да вјерујемо како би жене могле имати користи од тога да имају шефице, но изненађени смо спознајом како то није случај", рекла је Маргриет ван Хек, главна истраживачица студије.

"Вјерујем како је сљедећи корак дубље истражити механизме због којих се то догађа."

Истраживачи наводе како је један од разлога за такве резултате чињеница да жене на управљачким положајима још увијек немају стварну моћ јер често запну на нижим положајима умјесто да напредују према вишим. 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.