Знате ли како се бринуло о бебама 1950-их? Интернет се згража над овим бизарним пописом

Када су се родили ваши родитељи, није било допуштено превише мазити дјецу. Појединим бизарним праксама ‘челичило’ их се одмалена

Net.hr / 29. август 2019

Новим је родитељима обично врло стресно прво раздобље с бебом у кући. Новорођенчад захтијевају посебну бригу и његу, а њих натјерати да се држе плана и програма немогућа је мисија. Или можда сувремене мајке нешто погрешно раде?!

На Фацебооку је освануо занимљив распоред дана једне бебе 1950-их година, којега су се морали придржавати сви родитељи. Људи су немало изненађени наведеним родитељским обвезама из времена када су наши родитељи били бебе.

Челичило се одмалена

Према водичу из 1950-их, бебин дан започиње стриктно у шест ујутро, и то храњењем и пресвлачењем, а потом враћањем у креветић и чекањем да поновно заспи. У девет сати вријеме је за пијење воде те боравак у кревету без одјеће. Љети се препоручује свакодневно сунчање беба.

Већ у 9.30 дијете треба окупати, у 10 га опет нахранити и оставити да спава на отвореном. У 13 сати слиједи буђење, пијење воде и играње, а зими и сунчање. Храњење је опет у 14 сати, након чега је допуштено више се мазити с дјететом и посветити се “мајчинству”.

У 16 сати беби ваља дати сок од наранче, а у 17.30 га изнова окупати. У 18 сати слиједи храњење и спавање у колијевци без свјетала и играчке, с отвореним прозорима и затвореним вратима. Бебин дан завршавао је у 22 или 23 сата храњењем у мрачној соби, пресвлачењем и стављањем на спавање до шест ујутро.

Корисници Фацебоока гледају и не вјерују што виде. И док неки сугерирају како је то био одличан начин бриге о малој дјеци те да би и данас одгоју требало приступати с прецизним распоредом, други иронично закључују како би то било супер када би се истога придржавала и беба (поготово овога о непрекидном спавању од 23 до шест сати ујутро).


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.