158 STRANICA PRIJEDLOGA ZA PRODUŽENJE PRITVORA: Proširena istraga protiv Bojića i Markovića u predmetu "Korona ugovori"

Miloš Stevanović, advokat osumnjičenih Saše Markovića i Slavka Bojića rekao je danas da su proširene istrage protiv njegovih klijenata.

Elvir Padalović / 14. Oktobar 2021

Foto: BUKA

 

"Ono što javnost može da zanima jeste da je proširena istraga i da se sad Saša Marković sumnjiči za zloupotrebe koje se tiču bolnice u Doboju, a kod Slavka Bojića imamo slučaj da tužilac sad ispituje njegova druga povezana lica, knjigovodstvene radnike" rekao je Stevanović.

Podsjetimo, počettkom oktobra uhapšen je direktor bolnice u Doboju Mladen Gajić zbog sumnji u malverzacije prilikom nabavki u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske u vrijeme vanrednog stanja.

Kako smo objavili ranije, direktor se sumnjiči da je tokom vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa korona nabavljao zaštitne maske i opremu od turističke agencije "Travel for fun", isto kao i direktor Instituta za javno zdravstvo, o čijem produženju pritvora sud odlučuje danas, kao i za direktora ove agencije Sašom Markovićem.

Prilikom nabavki, bolnica u Doboju je naručila od "Travel for fun" opremu u vrijednosti od 127.000 KM i to pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja. 

Slavko Bojić direktor je firme "Procontrol" a Posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva proširilo je istragu i u njegovom slučaju.

Za šta se terete Zeljković, Bojić i Marković?

Podsjetimo, kako Slavko Bojić se tereti da je "neutvrđenog dana marta 2020. godine je zajedno sa Draganom Dubravcem, direktorom Promeding d.o.o Laktaši zaključio ugovor o formiranju konzorcijuma za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski naručiocu JZU Intitut za javno zdravstvo RS, svjesni da pravno lice “Procontrol” nije registrovano za promet medicinskog opremom niti je upisan u registar veleprometnika medicinskim sredstvima, u cilju da nastupanjem kao grupa ponuđača pribave korist nekvalifikovanom licu “Procontrol”.

Branislav Zeljković u svojstvu službenog lica v.d. direktora, koji je zaključkom Vlade RS od 10.3.2020. godine zadužen da vrši nabavku medicinske opreme, lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava u svrhu sprečavanja pojave korona virusa u RS, iskorištavanjem službenog položaja i ovlaštenja pribavio je korist pravnom licu “Procontrol” na štetu sredstava budžeta RS, na način da je iskorištavanjem vanredne situacije za teritoriju RS proveo postupak javne nabavke pregovaračkim postpukom bez obavještenja o nabavci. Riječ je o 50.000 komada medicinskih respiratornih maski FFP2 procijenjene vrijednosti 345.000 KM bez PDV-a. 

U skladu sa prethodnim dogovorom, dana 16.04.2020. godine JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je izdao račun i otpremnicu za medicinske maske KN95, po cijeni od 6,90 KM bez PDV-a ( 8,073 KM sa PDV ) po komadu, odnosno ukupno 345.000,00 KM bez PDV ( 403.650,00 KM sa PDV), koji iznos je Institut dana 21.04.2020 i 050.050.2020. godine u cjelosti isplatio "Procontrol" d.o.o Banjaluka, iako je Slavko Bojić, kao direktor Procontrol d.o.o Banjaluka znao da je "Promeding" d.o.o Laktaši uvezao maske od inodobavljača iz Kine...po cijeno od 0,2 USD po komadu (0,36 KM) a potom iste maske fakturisao Procontrol d.o.o Banjaluka po cijeni od 2,06947 KM bez PDV po komadu,a "Procontrol" d.o.o Banjaluka po višestruko uvećanoj cijeni maske fakturisao i isporučio JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, pa je na takav način Branislav Zeljković bez bilo kakve prethodne provjere tržišnih i nabavnih vrijednosti maski, propustivši da izvrši nadzor nad prijemom istih i utvrdi da su umjesto medicinskih respiratornih maski isporučene maske bez odgovarajuće medicinske deklaracije, certifikata i standarda, nekvalifikovanom pravnom licu "Procontrol" d.o.o Banjaluka pribavio imovinsku pravnu korist na štetu sredstava budžeta Republike Srpske u ukupnom iznosu od najmanje 241.500, 00 KM.

Zeljković se tereti da je iskoristio svoj službeni položaj na način da je pribavio korist pravnom licu “Travel 4 Fun” na način da je iskorištavanjem vanredne situacije prihvatio ponudu za nabavku medicinskih zaštitnih odijela, maske za lice i profesionalnog nekontaktnog digitalnog termometra 500 komada. Sve je ukupne vrijednosti 2.388.500 KM bez PDV-a.

Zeljković nije izvršio nadzor niti provjeru narudžbe te je umjesto medicinskih dobio nemedicinska odijela bez odgovarajuće medicinske deklaracije, certifikata i standarda koji nisu porijeklom iz Kine već su proizvedeni u BiH, iako se u ponudi navodilo da su iz Kine.

“Travel 4 Fun” je navedena zaštitna odijela kupovao od firme Ultimaks d.o.o Banja Luka po cijeni od 22,50 KM  čime je “Travel 4 Fun” stekao korist u iznosu od 550.000 KM na štetu budžeta RS.
 

 

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.