ANKETA: Treba li zabraniti rad nedjeljom ili ga produžiti do 22 sata?

Građani jedinstveni u stavovima o radu nedjeljom.

Tatjana Čalić / 10. April 2019


Skupština grada Banjaluka odlučivaće danas o prijedlogu gradskog Odjeljenja za privredu da izmjenom odluke o radnom vremenu tržnih centara nedjeljom, ukoliko žele, mogu raditi i do 22 sata.

Većina smatra da je to već "gotova stvar" zbog nedavno otvorenog tržnog centra Delta, na čijim vratima stoji da je i nedjeljom radno vrijeme do 22 sata. Zbog toga je ovaj tržni centar i kažnjen, jer je utvrđeno da nisu poštovali Odluku o radnom vremenu Grada Banja Luka, koja je trenutno na snazi.

Danas će se medijama obratiti  i predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske Goran Savanović o temi "Stop radu nedjeljom, državnim i vjerskim praznicima!".


Što o ove dvije inicijative misle Banjalučani i koju podržavaju, pitali smo ih u anketi.


Tanja Todić: “Treba ukinuti rad nedeljom. Koliko mi je poznato takva inicijativa postoji u Hrvatskoj. Ako to funkcioniše u jednoj Austriji i Njemačkoj, zašto ne bi moglo i ovdje. Možemo dan ranije obezbijediti sve što nam je neophodno”. 


Irena Milivojević:  “Ja sam za to da ljudi imaju pravo na odmor nedeljom, a mi ako nabavimo nešto ranije nije propast svijeta”.


Stevan Umljenović: "Ako ćete iskreno, meni je sasvim svejedno. Ali i tim ljudima treba odmor i ne bih imao ništa protiv da je to nedelja. Naravno, ako se već donese odluka da mogu, treba obavezati poslodavce da radnici budu adekvatno plaćeni, jer ipak je to nedelja."


Srbo Tešić: “Kratko i jasno - ukinuti rad nedeljom. Evo ja obično kupujem u zadnji tren i često je to nedeljom, ali svakako sam za to radnici taj dan budu slobodni, a ja ću potrebne namirnice nabaviti u subotu”.


Mačkić Ljiljana: “Valjda je red da budu slobodni nedeljom. I ovako svaki dan rade duže nego što treba i zaslužili su nedelju slobodnu”.


Vedrana Sekulić: “Nisam do sada razmišljala o tome, ali meni lično ništa ne bi značilo da tržni centri rade nedeljom do 22 sata. Ako već tržni centri rade, onda je bitno da su na to pristali radnici, da su oni zadovoljni i adekvatno plaćeni”.


Sergej Žabić: “Meni ništa ne znači rad tržnih centara do 22 sata, što se mene tiče taj dan ni ne moraju raditi ni do 16 sati, kako je sada zakonom definisano”.


Podsjetimo  Savanović je ranije za Buku izjavio da je Sindikat otvoren smo za dvije opcije - stopostotna zabrana rada nedjeljom ili ograničavanje broja radnih nedjelja na najviše 16-17 nedjelja godišnje. Ali u tom slučaju rad treba biti plaćen bar 250 odsto.


 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.