"Da je normalna zemlja, Milorad Dodik bi sinoć bio priveden i saslušan od strane Tužilaštva BiH"

"Da je normalna zemlja, on bi sinoć bio priveden i saslušan od strane i po nalogu Tužilaštva BiH. Radi se o članu Predsjedništva i o krivičnom djelu prema drugim izabranim i imenovanim licima koji dolaze iz drugih političkih partija", kazao je Borenović.

M.P. / 21. Maj 2020

Foto: Buka

 

O jučerašnjoj izjavi Milorada Dodika na Narodnoj skupštini RS u vezi sa prisluškivanjem razgovora opozicionih političara, danas se oglasio i predsjednik PDP-a Branislav Borenović. 

"Sinoć, po ko zna koji put, pored prostačkog i drskog nastupa predsjednika SNSD Milorada Dodika, vidjeli smo i određene morbidne izjave koje se tiču vrijeđanja poslanika Vukanovića, koji je prije nekoliko sedmica sahranio oca, ali ono što je potpuno evidentno je da po prvi put imamo javni nastup sa izjavama o elementima ozbiljnog krivičnog djela. Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, sinoć je javno rekao da prisluškuje opoziciju i da ima pravo da ih sluša i da zna šta mi radimo", izjavio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, u današnjem obraćanju medijima. 

Borenović je naveo da je u pitanju "ozbiljno krivično djelo, za koje je predviđena zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina, po Krivičnom zakonu BiH.

"Odlučio sam, kao i vjerujem većina opozicionih poslanika, da podnesemo krivičnu prijavu. Lično sam već podnio krivičnu prijavu, uputio sam je prema Tužilaštvu BiH i to protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, zbog krivičnog djela neovlaštenog snimanja članova opozicionih političkih stranaka", kazao je Borenović.

On je naveo da je Dodik sinoć priznao da je "izvršio i da u kontinuitetu vrši krivično djela iz Člana 147. Krivičnog zakona BiH, tako što neovlašteno prisluškuje razgovore trećih lica".

"Da je normalna zemlja, on bi sinoć bio priveden i saslušan od strane i po nalogu Tužilaštva BiH. Radi se o članu Predsjedništva i o krivičnom djelu prema drugim izabranim i imenovanim licima koji dolaze iz drugih političkih partija", kazao je Borenović na pres konferenciji.


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.