IGLICE KOJE SU POTREBNE ZA TERAPIJU: Važna informacija za roditelje djece koja primaju hormon rasta!

Roditelji djece koja primaju hormon rasta požalili su se da od danas moraju da plaćaju iglice koje se koriste prilikom primanja terapije.

Maja Isović Dobrijević / 15. Februar 2019

 

Jelena Glišić, majka Viktora, prijevremeno rođenog dječaka, iz Banjaluke kaže da je kod njenog sina igrom slučaja, veoma rano otkriven poremećaja rasta, tako da su započeli efikasnu i dostupnu terapiju, koju je u potpunosti pokrivao Fond zdravstvene zaštite.

Naime, terapija podrazumijeva Genotropin, 12 mg/mL, prašak i rastvarač za rastvor za injekciju u napunjenom inekcionom penu, kao i Novofine iglice za jednokratnu upotrebu.

“Od 15.2.2019. godine, saznali smo informaciju da Novofine iglice nikada nisu ni bili u programu refundacije, već da smo ih dobijali nečijom dobrom voljom, koja od danas ne postoji. Prosto, moramo da ih kupujemo. Napominjem, ovo se odnosi samo na te jednokratne iglice. Njihova cijena se kreće od 0.25 – 1,00 KM, u zavisnosti od farmaceutskih kuća. Prosto je neobično i čudno, da dijagnoza Nanosomia ne opravdava mogućnost refundacije, već da se to odlučuje da li je neko dobre volje ili ne”, kaže za BUKU Jelena Glišić koja ovo govori u svoje lično ime, ali i u ime Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj „Mrvice“, čiji su članovi ovi mali borci, koji su svojim preuranjenim dolaskom na svijet, nažalost, stekli uslove da ih prati nedostak hormona rasta.

“Možda će se neko zapitati na osnovu ovih mojih riječi, možda će opet postati dobre volje i možda će pokušati razmisliti. Možda. No, želim tog nekog da zamolim, da ni u kojem slučaju ne razmišlja i ne mijenja volju za refundaciju osnovnog i spasonosnog lijeka za našu djecu, Genotropina. Za iglice ćemo se nekako i snaći, to nam je u prirodi i u opisu opstanka”, kaže Jelena.

Darija Filipović – Ostojić, portparolka Fonda zdravstvenog osiguranja RS kaže da Fond finansira hormon rasta za osiguranike kojima je potreban.

“Osim toga, Fond prema Pravilniku o pravu na medicinska sredstva,  finansira i iglice „Novofine“ 6 i 8  za oboljele od dijabetesa koji su insulin ovisni i tu nije bilo nikakvih izmjena.  Međutim, Fond  ne osporava recepte za iglice koje ljekari propišu za djecu koja koriste hormon rasta, a nisu insulin ovisni”, rekla je za BUKU Darija Filipović – Ostojić.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.