IZGUBLJENI DOPIS LUTRIJE RS I NEISPLAĆENI POREZ: Ne smiruju se strasti oko loto groznice u Republici Srpskoj

Ne smiruju se strasti ni dva dana nakon što je Republiku Srpsku potresla "Loto groznica".

Elvir Padalović / 06. Novembar 2019

Naime, načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš zatražio je od Lutrije Republike Srpske da se toj opštini uplati iznos od skoro milion maraka poreza na dobitak, a koji je ostvaren 20. septembra, kada je izvučena dobitna kombinacija srećnika sa tiketom iz ove opštine.

Ukoliko se uplata ne izvrši, prnjavorski načelnik planira podnijeti krivične prijave protiv odgovornih lica. 

Dvije javne lutrije, Lutrija RS i Državna lutrija Srbije, priređuju već četrnaest godina igru na sreću - loto. Prema važećem Zakonu, ukoliko je tiket osvojio državljanin BiH odnosno Republike Srpske, porez bi trebao biti uplaćen u budžet lokalne zajednice odakle potiče dobitnik. Ukoliko je dobitnik strani državljanin, onda se porez uplaćuje u budžet lokalne zajednice u kojoj je tiket kupljen.

Nakon što se loto groznica o isplati poreza proširila Srpskom, oglasilo se preduzeće  "Lutrija Republike Srpske". Stvari ni nakon toga nisu postale jasnije. 

Naime, ovo preduzeće je saopštilo kako je prnjavorsko opštinsko rukovodstvo polazilo od pretpostavke da dobitnik ima prebivalište u Prnjavoru, "što nije tačno". "Prebivalište se utvrđuje na osnovu ličnog dokumenta, što u ovom slučaju nije opština Prnjavor", dodali su oni.

Nadalje, saopštili su, na insistiranje "Državne lutrije Srbije", a što je definisano ugovorom između lutrija, isplata svih velikih dobitaka se obavlja u Beogradu u sjedištu te lutrije. 

Ovdje se postavlja osnovno pitanje - kako je neki ugovor, sporazum, o saradnji dva, u ovom slučaju javna preduzeća, bitniji i po pravu jači od Zakona, koji jasno propisuje način isplate poreza od dobitka?

Kada je riječ o samom prebivalištu dobitnika, ono u ovom slučaju više nije ni važno. Važno je da su lokalne zajednice iz Republike Srpske zakinute za iznos poreza. U ovom slučaju radi se o iznosu od oko 2 miliona KM ( raniji je porez bio 15%, sada je 30% iznosa) na ukupno 7 izvučenih "loto sedmica" na teritoriji Republike Srpske ukupne vrijednosti od skoro 12 miliona KM (11 999 032)
 
Iz Republičke uprave za igre na sreću rečeno je za BUKU kako je članom 25. stav 4. Zakona o igrama na sreću propisano da lutrijske igre Lutrija Republike Srpske može priređivati u saradnji sa pravnim licima koja imaju pravo priređivanja lutrijskih igara na sreću u drugom entitetu ili u drugim državama. 

U skladu sa članom 25. stav 4. Zakona o igrama na sreću, lutrijsku igru Loto 7/39 Lutrija Republike Srpske i Državna lutrija Srbije zajedno priređuju. 

"U skladu sa članom 104. Zakona, porez na dobitke obračunava priređivač i odbija ga od svakog dobitka prije isplate ostatka dobitka dobitniku. Priređivač je dužan da u skladu sa članom 104. stav 2. sve iznose poreza na dobitak evidentira u svojim poslovnim knjigama i da prijavi Upravi najkasnije do 15. u mjesecu za prethodni mjesec. Isti porez se plaća do 15. u mjesecu za prethodni mjesec", rekli su za BUKU u ovoj Upravi.

Kako su dalje naveli, pravilnikom o načinu evidentiranja i prijavljivanja dobitaka  propisuje se način evidentiranja dobitaka od igara na sreću, oblik i sadržaj obrasca prijave poreza na dobitke od igara na sreću, način i postupak podnošenja prijave i plaćanja poreza na dobitke.

"Poreska prijava za porez na dobitke od igara na sreću i nagradnih igara je izvještaj priređivača, koju priređivač podnosi Upravi i koja sadrži činjenice bitne za utvrđivanje njegove obaveze. U službenim evidencijama Republičke uprave za igre na sreću vidljivo je da Lutrija Republike Srpske, u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, svaki mjesec redovno podnosi poreske prijave, te prijavljuje Republičkoj upravi za igre na sreću iznose poreza na dobitak iz člana 104. stav 1. Zakona", ističu u ovoj instituciji, naglasivši kako je propisano da su "priređivači i zaposlena lica kod priređivača dužnida drže u tajnosti podatke o igračima i njihovom učestvovanju u igri, uključujući i podatke o njihovim dobicima i gubicima".

Načelnik opštine Prnjavor kratko je prokomentarisao za BUKU kako ništa novo ovdje nije rečeno, te da je ovim loptica prebačena na "Lutriju Republike Srpske". 

A da je problem i više nego akutan govori dopis koji je "Lutrija Republike Srpske" uputila Ministarstvu finansija. 

U dopisu se traži da se izmijeni Ugovor o poslovnoj saradnji između Lutrije RS i Državne Lutrije Srbije tako što bi se u Ugovoru preciziralo da svaka Ugovorna strana isplaćuje dobitke ostvarene na svojoj teritoriji, a najveće dobitke isplaćuje ona ugovorna strana na čijoj teritoriji dobitnik ima prebivalište.

Ukoliko se sa Državnom Lutrijom Srbije ne bi mogao postići dogovor u pravcu navedene izmjene Ugovora, drugo rješenje bi uključivalo sljedeću izmjenu Zakona o igrama na sreću:

"U slučaju da se saradnja iz stava 4 ostvaruje sa pravnim licem u državi sa kojom Republika Srpska ima Sporazum o specijalnim paralelnim odnosima, postupak izvlačenje i način isplate najvećih dobitaka odvija se u skladu sa propisima države u kojoj se izvlačenje obavlja", stoji u dopisu Lutrije koji potpisuje direktor Rajko Radovanović. 

Pomenuti dopis završio je u opštini Prnjavor, a objavio ga je sam načelnik Tomaš na društvenim mrežama, kazavši kako se i ovim potvrdilo da je opština bila u pravu.

 

 

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.