Kako je Grčka izbjegla katastrofu

Atina je ovih dana nevjerovatno tiha, a uskim ulicama oko Partenona, koje su uvek prepune turista, sada prolaze samo vlasnici pasa sa svojim ljubimcima.

BUKA portal / 12. April 2020

Grčka je uspjela da izbjegne scenario drugih mediteranskih zemalja poput Italije i Španije, koji se u tim zemljama desio kada je reč o epidemiji koronavirusa.

Atina je ovih dana neverovatno tiha, a uskim ulicama oko Partenona, koje su uvek prepune turista, sada prolaze samo vlasnici pasa sa svojim ljubimcima.

Tako je od kada je Grčka uvela karantin 23. marta, što je učinila prije većine svojih evropskih komšija, podsjeća „Independent”.

Zbog mjera koje su preduzete, Grčka je zabilježila oko 2.000 zaraženih i 90 preminulih od koronavirusa.

To je mnogo manje od Italije, Španije i Francuske, mediteranskih zemalja slične klime i opuštenog mentaliteta koji je za mnoge bio glavni krivac kada se situacija na jugu Evrope otrgla kontroli.

Grčka je, na primjer, sve prodavnice osim prehrambenih zatvorila odmah nakon prvog prijavljenog smrtnog slučaja, prenosi Tanjug.

Čini se da je pokretačka snaga oštrih mjera bio krhki zdravstveni sistem zemlje, jer su ekonomskom krizom iscrpljeni Grci bili svjesni da njihove institucije, prije svega zdravstvene, neće podnijeti katastrofu nalik onoj u Italiji i Španiji.

Sredinom marta grčki Nacionalni zdravstveni sistem mogao je da računa samo na 605 odeljenja intenzivne njege, od kojih je zbog nedostatka osoblja samo 557 bilo u funkciji.

Ali iako se čini da je Grčka, za sada, uspjela da obuzda širenje virusa, ostaje zabrinutost zbog velike izbjegličke populacije, u kojoj su već prijavljeni prvi slučajevi, navodi britanski list.

 

Izvor: Politika.rs

 

 

 


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.