Ne košta ništa, a donosi puno: Sve prednosti jednog običnog zagrljaja

Prosječan zagrljaj traje 3 sekunde, ali da bismo osjetili prave pogodnosti zagrljaja, trebali bismo se grliti 15-20 sekundi.

BUKA portal / 14. Januar 2020

Foto: Ilustracija

 

Često mislimo kako smo dovoljni sami sebi i da nam nije potrebno prisustvo druge osobe, prenosi Poosh. Ipak, znanstveno je dokazano da bismo bez dodira drugih ljudi bili neprepoznatljivi kao ljudska bića. To znači da je apsolutno nužno i zdravo za nas razmjenjivati dodire s drugima svakog dana. Ovo nam je potrebno isto koliko i voda, zrak i hrana.

Evo nekih činjenica koje nam govore o važnosti dodira: bebe u sirotištima imaju veću stopu smrtnosti jer, čak i ako imaju svu potrebnu njegu, ne drže ih i ne maze koliko je potrebno i one doslovno prestaju rasti. Također je dokazano i da NBA igrači koji su dobro raspoloženi i imaju više kontakata jedni s drugima na terenu, pobjeđuju u većem broju utakmica.

Obiteljska terapeutkinja, Virginia Satir kaže: "Potrebna su nam četiri zagrljaja dnevno za preživljavanje, 8 zagrljaja dnevno za izdržavanje i 12 zagrljaja dnevno za rast."

Prosječan zagrljaj traje 3 sekunde, ali da bismo osjetili prave pogodnosti zagrljaja, trebali bismo se grliti 15-20 sekundi. Tada se počinje lučiti dobro poznati "hormon ljubavi", oksitocin. Možda vam je neugodno to pokušati s kolegama na poslu, ali definitivno možete isprobati sve povlastice grljenja s članovima obitelji, prijateljima, djecom ili partnerima.

"Imam petogodišnju djevojčicu kod kuće i kada sam živčana, a uz to i nju spopadnu njene 'bubice', pomislila sam ako je zagrlim to će smanjiti moju nervozu i ispuniti moje srce, jer zagrljaj je mjesto gdje se zaista međusobno povezujemo i suzbijamo negativna ponašanja i tako je i bilo. Nekada samo stojim sa svojim mužem u kuhinji i tek tako se, bezbrižno, grlimo. Po mojoj računici, to traje oko minutu ili dvije. To za nas oboje predstavlja nekakvu mirnu luku usred kaosa kojem smo izloženi svakodnevno. Čak i nakon nekakve rasprave koju nismo dovršili i koja je ostala 'lebdjeti' sa strane, zagrljajem je u potpunosti riješimo i otpustimo, kao da ta bliskost prešutno kaže 'Žao mi je.' Zagrljaj je, definitivno, moć na koju tijelo reagira i prirodno ispušta dobre emocije", kaže Satir.

Evo još nekoliko dobrih strana zagrljaja (pri čemu vam se srca dodiruju 20 sekundi):

- Gradi povjerenje i osjećaj sigurnosti između dvoje ljudi

- Grljenje povećava razinu serotonina i podiže raspoloženje

- Jača imunitet

 

- Opušta mišićni sustav i smanjuje tenziju

- Pravi ravnotežu u živčanom sustavu

- Znatno snižava krvni tlak

- Dovodi nas u stanje potpune povezanosti s drugim bićem

- Povećava nam samopouzdanje, jer se osjećamo voljenim

- Povećava oksitocin, što sprječava osjećaj usamljenosti i bijesa

U osnovi, zagrljaj je dobro istražen, visoko efektivan i jeftin način liječenja usamljenosti, anksioznosti i stresa. Da ne spominjemo i sve povlastice izgrađivanja čvršćih međuljudskih odnosa i jačanja bliskosti. Zato, što prije zagrlite nekoga i trudite se da u ovoj godini imate što više zagrljaja.

Index


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.