POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA ŽIVOT NA -56 STEPENI! Voda se u MOMENTU pretvara u led: A tek da vidite kako jedu i odlaze u WC (VIDEO)

Zbog niskih temperatura nisu u mogućnosti da uzgajaju voće i povrće, kao ni žitarice.

BUKA portal / 11. Decembar 2018
Ojmjakon je selo u Republici Saha u Rusiji, u dalekoistočnom delu Sibira u Ojmjakonskom rejonu i ovo je najhladnije mesto na našoj planeti u kome je najniža temperatura -67,7 stepeni.
 
 
U Ojmjakonu živi oko 500 stanovnika koji se pretežno bave stočarstvom i ribolovom. Mesto je ime dobilo po Ojmjakonskoj reci čiji naziv potiče od reči kheium iz evenskog jezika, što bi u slobodnom prevodu značilo – nesmrznuta voda, mesto gde ribe provode zimu.
 

 
Najspecifičnija odlika ovog mesta je oštra kontinentalna klima, ekstremno hladna zima sa srednje toplim letima, bez vetra, a sunčev sjaj je intenzivan. Ojmjakon je najhladnije naseljeno mesto na svetu, a naziva se i “pol hladnoće”, severne hemisfere. Najniža izmerena temperatura bila je -68 stepeni u stanici Tomtor 1933. godine. Mada, godinama mediji prenose različite verzije o tačnoj najnižoj temperaturi u ovom mestu, a ona se kreće i ispod -75.
 
Predeo je prekriven tipičnim predstavnicima tundre (patuljastva vrsta drveća) i tajge (četinari poput smrče, jele, ariša). Na području Ojmjakona živi vrsta konja poznata kao poni. Vode su bogate ribom, a u šumama žive irvasi. Ojmjakon je bilo tipično povremeno naselje gde su utočište tražili stočari i lovci na irvase. Sovjetska vlast je u želji da nomadima obezbedi normalne uslove za život i stalan boravak izgradila trajno naselje.
 
Prema proceni iz 2012. godine u Ojmjakonu živi 512 stanovnika, dok je po podacima popisa iz 2010. godine bilo 462 stanovnika. Najbrojniji su Jakuti, pa Rusi. Zvanični jezici su ruski i jakutski. Stanovništvo se prvenstveno bavi stočarstvom, lovom i ribolovom.
 
Zbog niskih temperatura nisu u mogućnosti da uzgajaju voće i povrće, kao ni žitarice, ali zato koriste divlje plodove lokalnih biljnih vrsta. Najpoznatije ojmjansko jelo je stroganina, ostrugana sveže zaleđena riba. Zbog čistog vazduha, zrave ishrane i čiste vode, stanovnici Ojmjakona su poznati po dugovečnosti.
 
-56°C (-69°F) from Yakutsk to Oymyakon in winter – THE MOVIE [HD] 2015
Zbog problema sa zaleđenim cevima ovi ljudi umesto wc-a koriste jame koje iskopavaju na ulicama ispred kuće. Da bi im stoka preživela užasno hladne noći prave izolovane štale u kojima temperatura ne prelazi ekstremne minuse. U Ojmjakonu postoji samo jedna prodavnica u kojoj je moguće nabaviti potrebštine i to nije sve dostupno svakoga dana.
 
 

 
Korišćenje mobilnog telefona zimi je gotovo nemoguće jer se uređaji redovno smrzavaju. U periodima najveće hladnoće stanovnici moraju da paze i na to kako udišu vazduh. Ukoliko dišu preduboko ili prebrzo na plućima mogu da zarade promrzline. To isključuje bavljenje sportom.
 
beograd.in

Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.