Studiraš, a želiš raditi u Americi - Ovo je tvoja prilika!

Ukoliko studiraš u BiH, a želiš da radiš u Sjedinjenim Američkim Državama tri mjeseca ovo je tvoja prilika.

Maja Isović Dobrijević / 18. Januar 2017

Ukoliko studiraš u BiH, a želiš da radiš u Sjedinjenim Američkim Državama tri mjeseca ovo je tvoja prilika. Naime, već godinama mladi odlaze na rad u Ameriku preko projekta “Work and Travel”, a juče su imali priliku da se upoznaju sa Marisom Martin, predstavnicom sponzorske agencije koja se bavi razmjenom studenata iz Amerike.

Upoznavanje je održano u prostorijama Agencije “Experience BIH” koja provodi projekat “Work and Travel”, a prisustvovali su studenti koji su već aplicirali na ovaj projekat. Međutim, poziv za mlade student je još otvoren do marta ove godine, pa se svi zainteresovani mogu javiti u ovu Agenciju.

Studenti koji su se prijavili na program imali su priliku da čuju iz prve ruke o Americi, poslovima koje će da rade, a dobili su i sve druge neophodne infromacije prije samog odlaska u SAD.

Nemanja Tadić ispred “Work and Travel” rekao je da su jako zadovoljni posjetom američke predstavnice sponzorske agencije sa kojom su partneri, a koja je razgovarala sa studentima iz BiH  koji su aplicirali za program razmjene.
Studenti su direktno iz prve ruke saznali na koju radnu poziciju idu da rade, kolika im je satnica, kakvi su im uslovi smještaja, organizaciju samog putovanja od aerodroma do mjesta na koje idu. Konkretno sve detalje vezano za njih rad i boravak tokom razmjene u SAD-u.

Kada je u pitanju odlazak mladih na rad u Ameriku Nemanja je rekao da su tokom prethodnih godina mladi bili nezainteresovani, međutim situacija se u posljednje dvije godine drastično promjenila.

“Kako je sve više studenata odlazilo na ‘Work and Travel’ program, isto tako sve više njih se vraćalo kući sa pozitivnim iskustvima. Iskustva studenata koji su bili na programu bila su pozitivna, pa je samim tim i zainteresovanost mladih enormno porasla, tako da je danas situacija da jako velik broj mladih ljudi ide na ovaj program. Ove godine, kao sto sam već rekao, je ogroman rast, a samim tim Experience agencija ove godine će da pošalje preko 250 studenata iz Bosne i Hercegovine ovaj program”, rekao je za BUKU Tadić.

Uslovi koji student trebaju ispuniti da bi aplicirali na ovaj projekat jesu da popune aplikaciju i uplate prijavu na program, kao i da dostave sljedeću dokumentaciju: lična karta, pasoš, potvrda o studiranju i indeks. Naravno to su prvi koraci, dalje student ima obavezu viziranja, prolaska intervju-a sa poslodavcem i plaćanje čitavog programa”, kaže Nemanja Tadić.

 TRAŽENI POSLOVI ZA MLADE

U Americi su najtraženiji poslovi konobara, odmah iza toga slijede pomoćnici konobara, sobarice, a traženi su i poslovi u kuhinji.

“Što se tiče same zarade na programu, kao što sam program nosi naziv ‘work and travel’, studenti su u mogućnosti da zarade dovoljno da otplate program, za život u Americi i da imaju dovoljno novca za neko od putovanja. Kao što je poznato student koji žele da više zarade rade dva ili tri posla, pa samim tim je i njihova zarada veća”, objašnjava Tadić Nemanja.

Ističe da je prošle godine preko ove agencije u SAD otišlo preko 150 studenata iz čitave Bosne i Hercegovine, a ove godine broj studenata biće skoro pa duplo veći.

Mladi koji su juče prisutvovali upozvanaju rekli su da im je iskustvo koje će steći u Americi veoma bitno, što se odnosi i na upoznavanje ove zemlje, a to doživljavaju kao veliku odskočnu dasku kao i izlazak iz zone konfora.
Jedan od studenata koji planira odlaza rekao je da mu je i zarada bitna, ali volio bi i da proputuje Amerikom koliko bude mogao.

Experience BiH  pored inicijalnog programa studentske razmene “Work and Travel USA”, pruža mladima i mogućnost stručnog usavršavanja kroz programe Internship i Training USA, pružaju najpouzdaniju uslugu povrata poreza iz SAD, kao i programe za Njemačku, Austriju i druge zemlje.

 

 

Pročitaje iskustvo mladih o radu u SAD-u:

 

Tromjesečni rad u Americi: Mladi iz BiH odlaze „preko bare“ po džeparac

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.