<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dan slobode medija: Izjave političara iz BiH

REAKCIJE

Danas se širom svijeta obilježava Svjetski dan slobode medija. Donosimo vam izjave političara iz BiH povodom ovog dana.

03. maj 2016, 12:00

Dodik: Podrška profesionalnom novinarstvu

Profesionalno novinarstvo i mediji uvijek će imati punu društvenu podršku i pomoć u savladavanju izazova sa kojima se suočavaju, navedeno je u čestitki predsjednika Republike Srpske(RS) Milorada Dodika u povodu 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija.

-Ovaj dan je prilika da još jednom ukažemo na važnost slobode izražavanja, slobodnih i odgovornih medija za svako demokratsko društvo - istakao je Dodik.

Tvrdi da su u RS-u stvoreni uslovi za rad svih medija, a svako savremeno i demokratsko društvo treba da teži vrijednostima koje predstavljaju slobodni mediji i sloboda izražavanja.

Borenović: Vratiti ugled novinarskoj profesiji

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da je Republika Srpska u cjelini danas, nažalost, daleko od profesionalnog sistema informisanja.

-Mediji se gase, novinari ostaju bez posla, a samo rijetke novine, televizije, radio-stanice i portali mogu da se pohvale nepristrasnošću i istinom kao osnovnom vodiljom-naveo je Borenović i dodao da su u PDP-u svjesni i potpuno sigurni da su tome najmanje doprinijeli novinari.

-Danas nije lako biti novinar – s malim plaćama, uz brojne izazove, političke i ekonomske uticaje. Ipak se nadam da će u narednom periodu svako od vas pojedinačno uložiti napor da se vrati ugled ovoj profesiji i da ćete, udruženi, ponovo postati sedma sila i izboriti se za svoja prava. Jer to i Republici Srpskoj treba-naveo je Borenović.

Povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, predsjednik PDP-a je uputio čestitku novinarima, urednicima i vlasnicima medijskih kuća, te novinarskim udruženjima  sa željom da istraju u njegovanju standarda profesionalnog, odgovornog i nepristrasnog novinarstva.

Bešlić čestitao Dan slobode medija

U povodu 3. maja "Dana slobode medija" gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uputio je čestitku svim novinarima i medijskim kućama u Mostaru i Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik navodi kako mediji imaju veliku važnost ali i odgovornost u izgradnji demokratskog društva, promoviranju ljudskih prava i sloboda,te kako još uvijek postoje pritisci na novinare i slobodu medije, a što je, po njegovim riječima, nedopustivo i svakodnevno treba stvarati ambijent u kojem se spomenute pojave neće događati.

"Svi mediji, posebice javni, čija je odgovornost velika, kao i svi novinari trebaju odgovorno i profesionalno obavljati svoj posao u interesu javnosti i razvoju demokratskog društva. Jer nema slobode bez odgovornosti. Bez odgovornosti sloboda postaje anarhija, a davno je kazano, kako su najopasniji neprijatelji slobode tiska oni novinari koji tu slobodu zloupotrebljavaju. A bez slobodnih i nepristranih medija ne može se graditi demokracija, niti slobodna sigurna zemlja za sve njene građane", navodi se u čestitki gradonačelnika Bešlića.

Spahić: Sloboda medija temelj demokracije i razvoja

Predsjednik Građanske demokratske stranke (GDS) Ibrahim Spahić uputio je danas povodom Svjetskog dana slobode medija najiskrenije čestitke svim novinarkama, novinarima i sradnicima, uz posebno priznanje i poštu kolegama koji su stradli tokom njihove misije u borbi za slobodu medija.

- Uvjeren sam da sloboda medija danas predstavlja temelj demokracije i razvoja svakog društva. Svijet u kojem živimo, zahvaljujući i modernim komunikacijama i novim medijma, postaje istovremeno sve otvoreniji i sve kompleksniji, posebno kada je riječ o priznavanju raličitosti. Novinarstvo je posebno dragocjeno u prelomnim vremenima kakvo je naše vrijeme straha od ekološke i svake druge katastrofe, vrijeme regionalnih ratova, nasilja i terorizma, vrijeme siromaštva i beskrupuloznosti, te raspamećenosti bogatih - ističe se u čestitki Spahića.

On smatra da sada više nego ikada postajemo svjesni koliko talenta, kreativnosti i hrabrosti treba da bi se bavilo novinarstvom. Mnoge civilizacije i kulture te njihove vrijednosti, dodao je, bile bi nam nepoznate bez istaživačke uloge medija.

- Danas, kada svi sve znamo jedni o drugima neuporedivo više nego ranije generacije naše planete  zahvaljujući medijima i kada smo sudionici događaja, i ne pitamo se kako bi bilo da nema medija i novinara. Odgovor nam je poznat i porazan je za čovječanstvo - zaključuje se u čestitki.

Ivanić čestitao Svjetski dan slobode medija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić četitao je novinarima, urednicima i vlasnicima medijskih kuća, te novinarskim udruženjima u cijeloj BiH 3. maj - Svjetski dan slobode medija.

Poželio je medijskim djelatnicima da nastave njegovati visoke standarde profesionalnog, odgovornog i nepristrasnog novinarstva.

Podržavajući slobodu medija, usprotivio se svim oblicima prijetnji, pritisaka i ugrožavanja sigurnosti novinara, ocjenjujući da su novinarstvo i sloboda medija preduvjet za izgradnju demokratskog i civiliziranog društva.

- Novinari u BiH izloženi su dodatnim izazovima, jer je ova profesija, bez obzira na složenost posla i odgovornost koju javna riječ nosi, na listi najslabije plaćenih - podsjetio je Ivanić u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

Podržao je svaki oblik novinarske borbe za bolјe uslove rada i slobodne i kvalitetne medije, jer je to istovremeno borba za otvorenije, tolerantnije i uspješnije društvo.

Zvizdić: Bez slobodnih medija nema borbe protiv korupcije, terorizma i ekstremizma

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je čestitku novinarima povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, sa željom da svakim danom sloboda izražavanja bude veća i jača.

 "Podržavamo vas u širenju govora pravednosti, slobode izražavanja i objektivnog informiranja građana. Svjesni smo činjenice da bez slobodnih novinara nema ni slobodnih medija. Znamo i da bez slobodnih medija nema borbe protiv korupcije, kriminala, terorizma i svih oblika ekstremizma i ostalih nepravilnosti", poručio je Zvizdić.

Navedeno je i to da će Vijeće ministara BiH biti podrška novinarima u ostvarivanju zajedničkih i pravednih ciljeva, jer samo potpuno slobodni i profesionalni novinari mogu doprinositi kvalitetnom informiranju i jačanju demokratije.