<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Milorad Dodik: Ne mogu da vjerujem da je danas u BIH Dan žalosti

Srbi neće priznati genocid u Srebrenici, jer se on nije desio, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

11. juli 2016, 12:00

- Počelo se sa lažnom pričom o 8.700 stradalih. Haški tribunal je to smanjio na 5.000, sada barataju sa 4.000 i mi ne znamo šta je istina. Mi ne bježimo od toga i hoćemo istinu. Predlagao sam osnivanje nove međunarodne komisije koja će u neutralnim uslovima ispitati sve događaje - rekao je Dodik.

Rekao je da poštuje bol majki u Srebrenici, ali je dodao da je cijela ta priča ispolitizovana i da se tačno može vidjeti kada te majke žale za izgubljenim članovima porodice, a kada djeluju politički.

- Srebrenica je ispolitizovana. U Udruženju majke Srebrenice zna se kada se puštaju suze za poginulima, a kada su to političke suze. Uveden je i novi termin da oni koji ne priznaju genocid ne treba ni da dođu u Potočare. To nema veze sa bolom majki, koji treba razumijeti, jer smatram da se čovjek nikada ne može oporaviti od takvog gubitka, ali naše nastojanje da razumijemu tu bol je srušeno politizacijom tog udruženja - rekao je Dodik.

Dodao je da ne može da vjeruje da je Savjet ministara BiH donio odluku da danas bude Dan žalosti u BiH, jer Savjet ministara, kaže, nema takvu nadležnost.

- To je čista politizacija. Ne mogu da vjerujem da su naši ljudi koji sjede u Savjetu ministara BiH na to pristali. Savjet ministra BiH nema nadležnost za to, jer nije vlada, on je sastavljen i ne može da odlučuje na taj način. To nas ne obavezuje. Kao što vidite, u Republici Srpskoj nije dan žalosti, bez obzira na to kako će to mnogi protumačiti - rekao je Dodik.

Poručio je da je za BiH najbolje da se raziđe i da korektno živimo i sarađujemo kao dobri susjedi.

Kada je u pitanju referendum o Danu Republike, predsjednik Srpske je poručio da je on već trebao biti održan. 

- Mislim da smo to pitanje već trebali riješiti. Ne smijemo dozvoliti da dočekamo 9. januar sa neriješenim tim pitanjem - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da odgađanje održavanja referenduma o Danu Republike poslije izbora ne ostavlja dovoljno vremena da se sve potrebno završi do 9. januara.

Predsjednik Srpske je rekao da će Republika Srpska izmirivati sve svoje obaveze i da neće biti zastoja, kako to priželjkuju iz FBiH, te poručio da su aranžmani sa MMF-om potpuno politički motivisani.

- Oni su odabrali tu vrstu priče isključivo da se nametnu dodatni problemi Republici Srpskoj. Nije Srpska isključivi dobitnik tih para, ako oni to neće, nije problem, mi ćemo naše probleme riješiti na nekoj drugoj strani - naglasio je Dodik.

MMF je odgodio kreditni aranžman sa BiH jer premijer FBiH, Fadil Novalić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Denis Zvizdić, nisu potpisali već usaglašeno Pismo namjere prema MMF-u.