<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danska pjesnikinja Pia Tafdrup u aprilu u Sarajevu

POEZIJA

Jedna od najznačajnijih, ako ne i najznačajnija danska pjesnikinja Pia Tafdrup, gostovat će u aprilu u Sarajevu, gdje će predstaviti pjesme iz najnovije zbirke "Riječi putuju"

06. april 2017, 12:00

Radi se o knjizi u prijevodu Milene Rudež koja će ovih dana izaći iz štampe, a predstavlja izbor pjesama iz četiriju zbirki "Salamander kvarteta". Promocija knjige će biti u Banjoj Luci 24. aprila u sklopu poetske manifestacije 'Atlas evropske lirike' u organizaciji izdavača 'Kuća poezije'.

-Nisam mogla a da ne iniciram i posjetu Pie Tafdrup Sarajevu. Ovo će biti njeno drugo pjesničko druženje sa sarajevskim ljubiteljima poezije. Inicijativa je podržana zahvaljujući Milici Kajević, predsjednici kluba Miss Irby SPKD Prosvjeta Sarajevo - kaže Milena Rudež.

Pia Tafdrup, danska pjesnikinja, rođena je 1952. u Kopenhagenu. Debitovala je knjigom poezije "Kad nastane rupa na anđelu 1981“. Nakon objavljivanja treće zbirke "Unutrašnja zona“ (1983.), danski književni kritičar Poul Borum proglasio ju je najznačajnijim pjesnikom mlade generacije. Pripadala je generaciji osamdesetih, tzv. divljoj ili pank generaciji koja je bila u opoziciji prema danskoj poeziji sedamdesetih godina za koju je karakterističan stih nastao prelomom proznog teksta.

Ipak se Pia Tafdrup izdvajala od svoje generacije i nalazila inspiraciju u poeziji stranih pjesnika, prije svih Rilkeu i Celanu, kao i Gunnaru Ekelöfu, švedskom modernom pjesniku.

Dosad je objavila dvadesetak pjesničkih zbirki, od kojih je najpoznatija 'Kraljičina kapija' (1998.) za koju je dobila prestižnu književnu nagradu Nordijskog savjeta 1999. Za svoju poeziju dobila je i druga danska i strana odlikovanja i nagrade. Član je Danske akademije od 1989., a bila je član Evropske akademije poezije od 2009. do 2011. Pjesme su joj prevedene na tridesetak stranih jezika u antologijama, časopisima i vlastitim knjigama poezije.