<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NAKON PISANJA BUKE “MILIONSKI SAVJETNICI” U NSRS: Opozicija: Ko stoji iza ogromnog kriminala pred izbore? Đokićev pomoćnik nema odgovore

NSRS

Nakon što je BUKA objavila tekst o izvlačenju 6 miliona KM iz Elektroprivrede Republike Srpske i to za usluge savjetovanja, ovaj slučaj se našao i u Narodnoj skupštini.

21. juni 2018, 12:00

 Poslanik SDS-a Davor Šešić je iskoristio priliku tokom razmatranja "Prijedloga strategije razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine, po hitnom postupku," da zatraži odgovore od ministarstva  industrije, energetike i rudarstva RS o potencijalno velikom kriminalu koji se trenutno provodi u Elektroprivredi.

On je imao namjeru uputiti pitanja ministru Petru Đokiću, ali ovaj nije bio prisutan.

“Interesanto je da se raspravljamo o Prijedlogu razvoja energetike do 2035. godine, a da nemamo ministra, iako pričamo da je ovo vrlo važan dokument. To pokazuje koliko je on važan ministru. Ali, valjda će njegov zamjenik moći da odgovori na neka pitanja”, reko je Šešić u uvodu svog izlaganja i onda se okrenuo milionskim malvrezacijama o kojima je pisala BUKA. 

PROČITAJTE TEKST: "NOVAC OD STRUJE ZA KAMPANJU" Elektroprivreda RS dala 6 miliona za savjetovanje “tašna-mašna” firmi

“Pošto je pomoćnik ministra rekao da je cilj ove strategije razvoj i održivost energetskog sektora mene interesuje kako je i na osnovu čega potrošeno 6 miliona maraka na usluge savjetovanja bez javnog poziva, pregovaračkim postupkom u četiri oko iza vrata. Da pojasnim, radi se o firmi koja se zove „Business Excellence Consulting Group“ koja ima sjedište u Sarajevu. Istovremeno ta firma nema nikakvog kontakta, ni telefona, ni mejla. Ta firma prije toga nije imala ni jedan posao. Imala je jednog zaposlenog, pa je onda kroz ove poslove, kad je dobila te milione povećala broj zaposlenih na tri. Na koji način ste izabrali baš ovu firmu?” upitao je Šešić predstavnika ministarstva energetike.

SDS-ov poslanik je kazao da se ovdje radi o čistom izvlačenju novca iz Elektroprivrede RS, te postavio pitanje “na osnovu kojeg poslovnog plana je ERS pokrenula nabavku ovih usluga i na koji način mislite da će se ovo isplatiti i vratiti ERS-u.”

“Ono što je bitno reći, da je ovdje plaćeno uvođenje metoda Lean Six Sigma, koji nema nikakvu ekskluzivnost i da to može da radi svako ko je prošao obuku. Šta su vam onda bile preporuke da izaberete baš ovu firmu, na osnovu kojih preporuka, osim toga što su bliski pojedincima”, rekao je Šešić i nastavio:

“Ja imam informaciju da je sve ovo naređeno sa vrha Elektroprivrede bez volje ljudi u zavisnim preduzećima. Primjer Elektrokrajine RS, gdje je takav slučaj i gdje su nezadovoljni, ali samo zato što nisu i oni imali umješane prste i nisu mogli ništa da izvuku od tog”, rekao je on. 


Šešić je zatržaio i odgovore na pitanja “Šta se ovdje tačno nabavlja? Obuka, ekpertiza, restrukuiranje ERS-a. Šta tačno? Kakvi će biti efekti? Kako ćete vratiti taj novac i da li će se on vratiti u privatne džepove?”

On je upitao i da li ovo način na koji u ministarstvu misle poboljšati elektro-energetski sektor RS i iskoristiti postencijale koje ima Republika Srpska. 

“Za koga ćete iskoristiti ove potencijale, da li za RS i narod RS ili za pojedince? I koliko će još da košta Elektroprivredu i građane Srpske ovo savjetovanje? S obzirom da nema gospodina Đokića, tražim odgovore od zamjenika. Dati firmi koja nema nikakvih referenci, jednog zaposlenog i bez kontakta 6 miliona maraka do sada za savjetovanje, bez ikakvih materijalnih sredstava u momentu kada je Elektroprivreda u teškoj situaciji govori da se radi o potencijalno velikom kriminalu i što je zanimljivo pred izbore”, zaključio je Šešić.

Njegovo interesovanje za odgovore o potencijalnom kriminalu podržao je i poslanik SNSD-a Igor Žunić, koji je tražio od pomoćnika ministra Petra Đokića, gospodina Milana Baštinca da da hitan i jasan odgovor na postavljena pitanja.

U MINISTARSTVU NEMAJU ODGOVORE: Tražićemo preciznu informaciju

Ipak, jasan odgovor Baštinca je izostao jer, kako je rekao pred poslanicima, i u ministarstvu energetike još uvijek nemaju precizne informacije o ovom slučaju.

“Što se tiče Elektroprivrede slažem se sa vašim pitanjem jer i nama to otvara određena pitanja. Elektroprivreda ima svoje rukovodstvo i svoj menadžment i suvereno odlučuje o svojim aktivnostima. Ja mogu da vam odgovorim da i mi tražimo konkretnu, tačnu i preciznu informaciju o onom što ste rekli. To je sve što mogu sad da vam kažem”, rekao je Baštinac.  

Ono što je bilo zanimljivo u toku Baštinčevog odgovora jeste i podatak da će usluge savjetovanja u elektro-energetskom sektoru biti besplatne te da će se to omogućiti putem projekata sa stranim ambasadama. 

Ovaj podatak je bacio dodatnu sumnju na posao koji Elektroprivreda je napravila sa firmom BECG.

“Mi nastojimo da iskoristimo sve mogućnsti u vidu donacija i besplatnog savjetovanja , krenuvši od Evropske energetske zajednice, pa da ovog konkretnog projekta Strategije koji je finansirala britanska ambasada. I USVAJANJE OVOG DOKUMENTA JE POČETAK SARADNJE NA DRUGOM PROJEKTU KOJI ĆE FINANSIRATI BRITANSKA AMBASADA, A KOJI SE ODNOSI NA URGENTNE POTREBE ELEKTROPRIVREDE U SMISLU RESTRUKTUIRANJA, ORGANIZACIONOG DJELOVANJA I OTVARANJA TRŽIŠTA. TO ĆE ISTO BITI PROJEKAT KOJI ĆE RADITI AMERIČKA I ENGLESKA KONSULTANTSKA KUĆA “PRICEWATERHOUSECOOPERS” ZAJEDNO SA NAMA I TO ĆE OPET BITI NEŠTO ŠTO JE DOBRO I ŠTO SMO DONIJELI U NAŠE INSTITUCIJE A NISMO IZDVOJILI NIKAKVA SREDSTVA”, rekao je Baštinac.

Nakon ovog ostaje nejasno i otoreno pitanje, zašto je Elektroprivreda angažovala firmu za savjetovanje u oblasti  restruktuiranja, organizacionog djelovanja i otvaranja tržišta, ako će uskoro ovaj projekat raditi strana kosultantska kuća i to džabe.

Opozicija tvrdi da je ovo još jedan dokaz koji ide u prilog činjenici da je trenutno u Elektroprivredi na djelu kriminal ogromnih razmjera.