<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vedrana Rudan: Ljudi smo, ne Balkanci

PROMOCIJA

Mi griješimo što o sebi mislimo kao Balkancima, jer nismo ništa gori od drugih. Po čemu su bolji neki Amerikanci, Šveđani, bilo ko? Nismo mi samo Balkanci, mi smo pre svega ljudi. To su nas drugi ubijedili da o sebi tako mislimo, kaže Rudan.

08. juni 2012, 12:00

Književnica Vedrana Rudan pred promociju nove knjige „Kosturi okruga Medison“ o ljubavi i seksu u zlatnim godinama: Po čemu su bolji Šveđani, Amerikanci, bilo ko?

Ako žena u sedamdesetoj ostavi muža u sedamdeset i šestoj, onda o njoj pišu u novinama i svi žale njenog muža, a za ženu kažu da je stara kurvetina i još joj provjeravaju poslovnu sposobnost. A kad muž u sedmdeset i šestoj ostavi ženu u sedamdesetoj i oženi se ženom u dvadeset i osmoj, onda se njemu ništa ne provjerava jer su bogati muškarci provjereno poslovno sposobni.

Ovako razmišlja gospođa Pavić, koju svi zovu gospođa Pavica, junakinja novog romana Vedrane Rudan „Kosturi okruga Medison“(VBZ). Knjigu, u kojoj je zagrebala po još jednom tabuu - ljubavi i seksu u trećem dobu, popularna riječka književnica predstaviće danas od 18 časova u beogradskom Domu omladine. Na pitanje  zašto društvo ljudima u „zlatnim godinama“ najčešće ukida pravo na ljubav i seks, uoči promocije, Rudanova odgovara:

"To pravo je ukinuto staricama, ali ne i starcima. Starcima je dozvoljena i ljubav i seks. Pogledajte samo koliko je filmova snimljeno u kojima glavni junaci u zlatnim godinama imaju mlade ljubavnice. Moja knjiga se zato zalaže za pravo žene da kaže 'da' ljubavi u starijim godinama, ali i za pravo da kaže 'ne' seksu", rekla je Rudan.

I u ovom romanu, Vedrana Rudan hvata se u koštac sa lažima, licemjerjem i predrasudama sredine, a pored glavne teme zabranjene ljubavi, zadire i u surov odnos društva prema starima i bolesnima, ali i odnose roditelja i djece („Roditelji su samo u prahu idealni roditelji“).

Stari i bolesni su najugroženije kategorije društva, ne samo na Balkanu, nego svuda u svijetu, objašnjava autorka koja „najviše na svijetu mrzi Novi svjetski poredak, EU, NATO i Katoličku crkvu, a najviše voli svoju porodicu, Katju posebno, i špagete s umakom od rajčica (bez soli)“.

"Mi griješimo što o sebi mislimo kao Balkancima, jer nismo ništa gori od drugih. Po čemu su bolji neki Amerikanci, Šveđani, bilo ko? Nismo mi samo Balkanci, mi smo pre svega ljudi. To su nas drugi ubijedili da o sebi tako mislimo. Ako je naše klanje bilo balkansko, kakvo je onda bilo klanje u Libiji? I po čemu su vaš, ili naš predsjednik više opasni, ili veći divljaci nego Barak Obama. Ali, prije svega mi sami moramo da se oslobodimo predrasuda o Balkanu i da prestanemo tako da razmišljamo", kaže književnica.

ODGAJANI ROBOVI

"Nema predrasuda koje nastaju same od sebe, one nam se sistematski usađuju",  smatra Vedrana Rudan. "Mi žene odgajane smo kao robovi. Ljudska bića smo samo dok smo djevojčice, čim postanemo žene - postajemo i robovi".