<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prijedlog za glavnog revizora RS:Još jedna sprdnja

Partijski udar na nezavisnost institucija

Centar za humanu politiku zatražio je danas od Narodne skupštine RS i Predsjednika RS da odustanu ili da ne usvoje prijedlog da Mile Banike bude izabran za glavnog revizora RS, zbog toga što smatra da je ovaj prijedlog još jedna sprdnja i pokušaj partijskog ovladavanja svim sferama i institucijama koje bi trebale biti nezavisne i departizovane. Od vas se očekuje da zbog opšteg dobra radite u interesu jačanja nezavisnosti revizorske i drugih kontrolnih institucija, a ne da ih činite partijskim i zavisnim.

25. oktobar 2012, 12:00

Prema mišljenju ovog centra Mile Banika ne bi smio biti predložen i izabran za glavnog revizora RS zbog partijske pripadnosti, poslušnosti i odgovornosti za preko milijardu KM nenaplaćenih  javnih prihoda u vrijeme kada je bio direktor Poreske uprave RS, zbog čega bi trebao ili mogao biti pod krivičnom istragom zbog sumnje za korupciju ili organizovani kriminal.

Centar za humanu politiku predlaže da se ponište sve radnje iz dosadašnjeg postupka za izbor novog glavnog revizora RS, da se raspiše novi konkurs i da se pošalje jasna poruka da se za glavnog revizora RS traži kandidat koji će biti nezavisan i neće tražiti mišljenje ili biti u strahu od zamjeranja političkim partijama, predsjedniku republike ili nekom drugim moćniku. Ukoliko se ovo ne učini,   bolje je da se ukine Glavna služba za reviziju javnog sektora RS,  jer će ona biti besmislena, ako na njenom čelu bude poslušnik Mile Banika.