<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA Karikatura: Milorad i Zlatko-Posljednji poljubac BiH socijaldemokratije

Ljubav je jaka

Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik dio su političke scene od prvih višestranačkih izbora. Ovaj poljubac ih je zatekao u trenutku njihove najveće političke i lične moći. Iza njih su fantastični izborni rezultati sa opštih izbora, koje oni i njihove partije nikada više neće ponoviti.

03. novembar 2012, 12:00

Originalna slika strastvenog poljupca sovjetskog socijalističkog lidera Leonida Brežnjeva i njegovog socijalističkog istočnonjemačkog kolege Ericha Honeckera bila je jedna od zaštitnih znakova 'preživjelog' komada Berlinskog zida. Bila je, dok nije uništena odlukom gradskih vlasti Berlina, a radi rekonstrukcije preostalih dijelova zida. 

Poljubac ove dvojice socijalista naslikan je odmah nakon rušenja Berlinskog zida, simbola rigidnog  poretka, baziranog na potpunoj izolaciji Istočne od Zapadne Njemačke.

Honecker je nedugo nakon naslikanog murala, a zbog zločina nad svojim narodom, završio u zatvoru, istom onom u kojem su ga zatvorenog držali nacisti protiv kojih se borio, ali i istom onom u kome je njegov poredak zatvarao, mučio i ubijao hiljade nesrećnih Nijemaca koji su se protivili njegovoj diktaturi. Nakon poljupca na Berlinskom zidu, svijet više nije bio isti, dvije Njemačke su se ujedinile, a Sovjetski Savez se raspao. 

Građani BiH ovih dana svjedoče još jednom simboličnom poljupcu, još uvijek deklarisanih socijalista. 

Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik dio su političke scene od prvih višestranačkih izbora. Ovaj poljubac ih je zatekao u trenutku njihove najveće političke i lične moći. Iza njih su fantastični izborni rezultati sa opštih izbora, koje oni i njihove partije nikada više neće ponoviti. Ovaj dvojac umjesto promjena na bolje postao je personifikacija obmane i prevare i za posljednjeg naivnog i gladnog glasača koji je pomislio da politika u ovoj zemlji može biti drugačija. Politički život je obesmišljen i ne postoji nijedna oblast niti institucija koje svojim djelovanjem nisu uništili. I same partije koje vode ustrojene su rušilačkom vrstom hijerarhije, pa ako ih Dodik i Lagumdžija u jednom trenutku napuste, one će istovremeno prestati da postoje. Nakon medija i policije, kao u najboljim scenarijima uspješnih vojnih udara, na redu je potpuna kontrola nad sudstvom. 

Nakon ovog poljupca, BiH će zasigurno ostati ista. Vlažni susret dvije kvazisocijaldemokratske politike završni je udarac svim vanjskim i unutrašnjim faktorima koji su se jalovo nadali da će ujedinjenje entitetskih socijaldemokratija dovesti do procvata zemlje i brzog napretka našeg društva ka Evropi i Svijetu. 

Sada je valjda svima jasno da ovo društvo neće ići nigdje naprijed. I jedino tužnije od toga jeste naknadna pamet svih onih koji su se utrkivali u veličanju lika i djela ovog dvojca, vrijeđajući i blateći svakog ko se mnogo ranije usudio da predvidi katastrofalne posljedice posljednjeg poljupca socijaldemokratije. 

Crtež :Nina Hadžić Scenario : BUKA

Kliknite na karikaturu za veću verziju  

Crtež podliježe Zakonu o zaštiti autorskih prava. Distribucija bez saglasnosti uredništva magazina BUKA nije dozvoljena.

Prethodne karikature : Sa Miloradom neće niko da se igra

Likovi našeg doba u karikaturi