<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bram Stoker – Tvorac Drakule

KNJIŽEVNOST

Irski pisac, autor romana Drakula, možda najekraniziranijeg književnog djela ikad, Abraham "Bram" Stoker rođen je 8. novembra 1847. godine, a umro je 20. aprila 1912. godine.

08. novembar 2013, 12:00

Tokom svog života, on je bio bolje poznat kao lični asistent glumca Sir Henry Irvinga i poslovni voditelj pozorišta "Lyceum Theatre" u Londonu, koji je bio Irvingovu vlasništvu.

Poslije dugog oporavka od bolesti u ranim godinama Stoker je nastavio školovanje. Diplomirao je s počastima iz matematike. Bio je revizor Istorijskog društv i predsjednik filozofskog društva na fakultetu, gdje je njegov prvi rad je bio na "senzacionalizma u šund i društvo".

Karijeru je započeo u pozorištu kao pozorišni kritičar. Dao je pozitivnu kritiku na jednu predstvau rađenu po Hamletovom djelu, pa ga je nakon toga Henry Irving pozvao na večeru tokom koje su se sprijateljili nakon čega je uspijedilo zajedničko poslovanje. Paralelno sa službom u pozorištu počeo je pisati romane.

Drakula

Stoker je tvorac jednog od najpoznatijih književnih likova ikad, a riječ je o karakteru Drakule. Roman Drakula koji je napisan 1897. godine spada u žanr horora.

Radnja se događa u Transilvaniji i Engleskoj, a glavni je lik grof Drakula. Jonathan Harker, advokat, dolazi iz Engleske u zabačeni dvorac grofa Drakule u planinama Transilvanije. Drakula kupuje posjed u Engleskoj. Tu Jonathan postaje zatvorenik i zavode ga tri ženska vampira. Kasnije uspije pobjeći i vratiti se u Englesku.



Drakula brodom odlazi u Englesku, a putem cijela posada i putnici bivaju ubijeni. Grof sa sobom nosi i zemlju iz rodnog kraja, koja mu daje snagu. Drakula uskoro sreće Wilhelminu Minu Murray, Jonathanovu vjernu zaručnicu i njenu prijateljicu Lucy Westernra. Lucy u istom danu dobija tri bračne ponude: od lorda Arthura Godalminga, amerikanca Quincyja Morrisa i psihijatra Johna Sewarda. Sewardow pacijent Renfield je luđak koji jede kukce. On je u stanju primjetiti Drakulino prisustvo. Renfield je prije Harkera bio u posjeti Draculi u Translilvaniji.

Sa vremenom, Lucy se počinje čudno ponašati. Svi njeni prosci se brinu za nju, a Seward poziva u pomoć svog starog učitelja, profesora Van Helsinga. Van Helsing odmah primjećuje Lucyno stanje (ugrizao ju je vampir) ali to ne otkriva Sewardu jer ne želi da Seward izgubi povjerenje u njega. Seward ne vjeruje u vampire. Van Helsing pokušava izliječiti Lucy dajući joj krvnu transfuziju, ali bez uspjeha.

Lucy ubrzo umire i pokopana je. Uskoro počinju kružiti priče o krvavoj dami koja po noći koja po noći uhodi i otima djecu. Van Helsing shvata da je Lucy postala vampir pa se povjerava Sewardu, Godalmingu i Morrisu. Njih četvorica pronalaze Lucyn grob i ubijaju ju probijanjem kolca kroz srce i odsijecanjem glave. U isto vrijeme Jonathan Harker se vraća iz Transilvanije. Mina se pridružuje Jonathanu, ali je i Drakula zainteresovan za nju.

Nakon potrage za Drakulom u Londonu, ovaj se vraća u Transilvaniju da povrati snagu. Van Helsing i njegovi prijatelji ga slijede. U konačnom obračunu Drakula je ubijen probijanjem nožem, kao i njegove tri vampirice. U sukobu je poginuo i Morris. Mina je oslobođena Drakulina uticaja i svi se vraćaju u Englesku.



Lik grofa Drakule

Lik Drakule je vjerovatno utemeljen na vlaškom (danas u Rumunskom) vladaru Vladu III Tepešu, koji je vladao 1446-1476, uz prekide. Vlad III je ratovao protiv Turaka i bio veoma okrutan prema neprijateljima. Posebno je bio poznat po nabijanju neprijatelja na kolac.  

Drakula na igranom filmu


Filmova o Drakuli je nebrojeno mnogo, a ovo su samo neki od njih:

1. Nosferatu (1922.); 94 min, Drakula Max Schreck

2. Drakula (1931.); 75 min, Béla Lugos

3. Drakula (1958.); 102 min, Christopher Lee

4. Vampir nosferatu (1979.); 107 min, Klaus Kinski

5. Drakula (1992.); 128 min, Gary Oldman

6. Drakula (2006.); 90 min, Marc Warren

Filmovi se razlikuju u dužini, tehnologiji, efektima, količini spolnosti, prikazivanju Drakule (negdje osjećajno stvorenje, negdje samo čudovište željno krvi; negdje šarmantan i zavodljiv mladić, negdje odbojna pojava). Što se tiče same radnje i tu ima razlika od romana: negdje su izostavljeni neki likovi ili je više likova spojeno u jednoga, Drakula se negdje ne propada kolcem nego spaljuje ili raspada pri pogledu na krst, negdje su likovi u drugačijim krvnim vezama, negdje su imena promijenjena... Drakulin lik se pojavio i na crtanom filmu.

Vezan tekst:

Ninoslav Mitrović: Drekavac predstavlja naš mentalitet