<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Privedeni Euforovi pripadnici LOT tima iz Tuzle se pozvali na imunitet

Osobe, koja je banjalučka policija jutros privela zbog fizičkog napada na dvoje građana Banje Luke u Ulici cara Dušana, pripadnici su LOT tima Eufora stacioniranog u bazi u Tuzli, potvrdio je komandir Policijske stanice Banja Luka Željko Stojnić.

11. novembar 2012, 12:00

Stojnić je rekao da nije utvrđeno državljanstvo pripadnika Eufora, te da su se oni nakon privođenja pozvali na imunitet.

On je dodao da je o ovom događaju obaviještena Euforova baza u Tuzli.

"Od pripadnika Eufora su uzete izjave na okolnosti napada, a prilikom privođenja nije bilo otpora", rekao je Stojnić, dodajući da su navedene osobe odavale utisak alkoholisanosti.

U obraćanju novinarima on je potvrdio da pripadnici Eufora nisu bili u službenom vozilu ni u uniformama, te da su imali službene legitimacije i nisu pružali otpor jer nisu ni hapšeni, već su sami došli na saslušanje u policijsku stanicu.

Stojnić je dodao su dva "N. N. lica“ bila neprijatna prema policiji, ali su to bili manji incidenti, odnosno, kako je rekao, neprijatnosti.

On nije mogao reći da li je riječ o turskim državljanima, te da li su bili alkoholizirani, kao što su tvrdili neki mediji iznoseći navode da su "Euforovi vojnici 'brutalno pretukli dvoje Banjalučana“.

Treba napomenuti da policija RS-a nema zakonsko pravo da te osobe tretira kao ostale koje narušavaju javni red i mir ili nanose tjelesne povrede, jer imaju imunitet.

Naime, međunarodne vojnike u sklopu misije Eufora u BiH nema pravo da hapsi, alkotestira ili saslušava lokalna policija.

Kako posjeduju imunitet jer su pripadnici međunarodnih vojnih snaga u BiH, tako nisu ni uhapšeni, već su dobrovoljno dali izjave.