<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Paklene vrućine: Za vikend tropski talas

Tokom ove sedmice biće imaćemo niz pravih ljetnih dana sa temperaturom do 40 stepeni, uz gotovo nimalo vjetra i kratkotrajne lokalne pljuskove. Za vikend se najavljuje tropski talas.

14. juli 2015, 12:00

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu sutra će u BiH prije podne biti sunčano, u drugoj polovini dana uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18 °C, na jugu od 19 do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 35 °C, na jugu Hercegovine do 38 °C.

U četvrtak prije podne sunčano. Poslije podne se očekuje jači razvoj naoblake koji će usloviti pljuskove i grmljavinu u zapadnim, centralnim i istočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20 °C, na jugu od 19 do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 32 i 37 °C, na jugu Hercegovine do 39 °C.

U petak veći dio dana pretežno sunčano vrijeme. Poslije podne su mogući lokalni pljuskovi u sjevernom i istočnom dijelu Hercegovine, te u zapadnim i centralnim područjima Bosne. Vjetar umjerene jačne istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20 °C, na jugu od 20 do 25 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između uglavnom 33 do 39 °C.

U subotu pretežno sunčano vrijeme, poslije podne uz umjeren razvoj naoblake. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 15 i 21 °C, na jugu Hercegovine od 21 do 26 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 33 i 40 °C.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS rekli su da će u narednim danima biti sunčano i sve toplije, prema kraju sedmice u većini krajeva vrlo toplo i vruće.

TROPSKI TALAS ZA VIKEND

Republiku Srpsku i Srbiju za vikend očekuje još jedan tropski talas poput onog s početka jula, rekao je prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Branko Bijelić.

Bijelić je naveo da bi temperatura vazduha oko 19. jula trebalo da pređe 36 ili 37 stepeni Celzijusovih i to vjerovatno u zapadnom dijelu Republike Srpske i Hercegovini, a u Srbiji - u Beogradu, Pomoravlju i Južnom Banatu.

U Republici Srpskoj jutarnja temperatura biće od 18 do 23 stepena, a najviša dnevna od 32 do 35 stepeni, osim u zapadnim dijelovima Republike Srpske i u Hercegovini, gdje će biti oko 37 stepeni Celzijusovih.

On kaže da će do kraja sedmice temperatura u Srbiji rasti postepeno i da će jutarnja temperatura biti između 19 do 26 stepeni, a da se poslije 17. jula temperatura noću neće spuštati ispod 20 stepeni.

"Kratkotrajno osveženje u Republici Srpskoj i Srbiji nastupiće oko 20. jula, uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova, grmljavine. Temperatura bi opala za tri do pet stepeni, pa bi najviša dnevna bila od 30 do 33 stepena", kaže Bijelić.

Novi rast temperature očekuje se od 22. jula do kraja sljedeće sedmice. Najviša dnevna temperatura kretaće se između 32 do 35 stepeni, a ponegdje će biti i veća.

Prema prognozi, avgust će biti topao i suv. Temperatura će biti iznad prosjeka, a količina padavina ispod prosjeka.

"Očekuje nas suvlji i topliji period, s temperaturom i dalje od 30 do 35 stepeni", naveo je Bijelić.