<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ljubitelji životinja u Banjaluci ogorčeni novim gradskim odlukama

Ljubitelji životinja Banjaluke ljuti su zbog novih odluka o komunalnom redu grada, a koje se tiču držanja kućnih ljubimaca.

07. august 2015, 12:00

Prema ovim odlukama u stanu građani mogu držati samo jednog psa ili tri mačke i to uz prethodnu saglasnost predstavnika zajednice etažnih vlasnika. Uz čipovanje, koje je postalo obavezno, vlasnici moraju, kada vode kućnog ljubimca u šetnju, da nose i dokaz o izvršenom čipovanju. Vlasnici “agresivnijih” rasa pasa trebalo bi da ih šetaju na povocu ne dužem od 1,5 metara i sa zaštitnom korpom.

Dva gradska udruženja koja se bave zaštitom životinja: Udruženje za zaštitu životinja Kerber Banjaluka i Udruženje Šapa u srcu, kao i ostali aktivisti i ljubitelji životinja protive se ovim odlukama.

Iz Udruženja za zaštitu životinja Kerber Banjaluka kažu da su ogorčeni ovim odlukama, jer slične odluke ne postoje u gradovima regiona, ni u Beogradu ni u Zagrebu, kao ni u mnogim gradovima svijeta.

“Odluka o čipovanju je dobra i nju podržavamo, ali samo ako se napravi jedinstvena baza podataka, koje sada nažalost još uvijek nema. Kada govorimo o ‘agresivnijim rasama’ trebamo reći da sa biološkog aspekta ne postoji opasna rasa pasa, već samo opasni vlasnici i nikada nećemo prihvatiti takve termine, kao što su ‘opasna rasa’. Mi smo ponudili rješenje da se uvede dobno ograničavanje i da osobe mlađe od 21 godine ne smiju imati pse određenih rasa”, rekli su za BUKU iz Udruženja za zaštitu životinja Kerber Banjaluka.

Kažu da su na ove nove odluke već reagovali i da su poslali dopise Gradskoj upravi i resoru za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a počeli su pripremati i peticije i tako se spremati za Ustavni sud.

„Ove odluke su loše i nisu u koristi rješavanja problema pasa lutalica, a svi smo svjesni da imamo problem sa napuštenim životinjama. Mi prvi za rješenje ovog problema i da se psi sklone sa ulica, ali to se mora uraditi u korist životnja i ljudi, a ove nove odluke gledaju samo korist ljudi, a idu na veliku štetu životinja, pasa i maci”, ističu iz ovog Udruženja.

Ove odluke, ističu, nemaju nikakvu zakonsu osnovu. Iz ovog Udruženja se pitaju kako neko može zabraniti ili zahtijevati potpis etaznih vlasnika osobama koje hoće da drže kućnog ljubimca ili pak ograničavati broj kućnih ljubimaca i ograničavati njihov prostor za šetnju?

“U našim prijedlozima koje smo poslali Ministarstvu i Gradu stoji da ne bi trebalo biti ograničavanja broja kućnih ljubimaca, nema ograničavanja kretanja kućnih ljubimaca i nema termina ‘opasan pas’. Mi smo za to da se neodgovorni vlasnici kućnih ljubimaca najstrožije kazne, tako da zbog njih ne ispaštaju odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca, same životinje i svi ljubitelji životinja”, ističu iz ovog Udruženja.

Dodaju da Zakon na nivou BiH postoji, ali da se ne poštuje.

“Kao i sve u ovoj državi, zakon se ne sprovodi i to je veliki problem. Nije kriva životnja već čovjek i od toga treba krenuti u rješenje ovog problema”, ističu.

Kada je riječ o ograničavanju kretanja pasa, iz Udruženja Kerber kažu da je to još jedna skandalozna odluka Grada.

“Striktno smo protiv toga. Takva odluka nigdje ne postoji. Građani sada mogu izvesti pse u Park za pse koji je jako neuslovan. Taj park nema vodu, nema hladovinu, nema rasvjetu. Taj park su ljubitelji pasa iz Banjaluke doveli koliko toliko u red da liči na park za pse, ali još se treba mnogo toga uraditi”, rekli su iz ovog Udruženja.


Park za pse u Banjaluci/naselje Borik

Napominju da, na primjer, Zagreb ima 66 lokacija za puštanje pasa. “Prema tome, ispada da je Zagreb 66 puta veći od Banjaluka. U Beogradu je odluka da od 22 do 6 časova psi mogu šetati svim lokacijama, čak i onim u kojima je preko dana zabranjeno izvoditi pse”.


Rijetki izvode pse u ovaj park jer je neuslovan. Fotografija nastala 6. avgusta u 19.30 časova

Peticija protiv ovih odluka

Iz Udruženja Kerber kažu da je peticija protiv ovih novih odluka već pokrenuta i da ju građani mogu potpisati u veterinarskim ambulantama, ali biće još i drugih lokacija na kojima će se peticija moći potpisati, a tome će svi zainteresovani biti na vrijeme obaviješteni.

“Sa ovom peticijom tražimo da se odluka o držanju kućnih ljubimaca na teritoriji grada Banjaluka obori i da se ponovo vrati na razmatranje. Tražićemo da se donesu nove odluke koje su u skladu sa zakonom i dobrobiti životinja. Tražimo i da se psi sa Venecije mosta ne diraju sa te lokacije i da se ne vode u azil”, ističu iz Udruženja za zaštitu životinja Kerber Banjaluka.

Podsjetimo da su se ljubitelji životnja početkom sedmice sastali i sa gradonačelnikom Banjaluke Slobodanom Gavranovićem. Međutim, konkretan dogovor sa njim nije ostvaren.

Ljubitelji životnja smatraju da treba samo pogledati “izvan svoje kuće” i vidjeti kako je taj problem riješen u mnogim drugim gradovima, a ne na silu uvoditi zabrane i određene odluke.

Psi na Venecija mostu

"Psi na Veneciji mosta došli su u pažnju javnosti Banjaluke prije dva dana kada je Banjalučanka Jelena Popović (34) lakše povrijeđena u srijedu uveče kada je, vozeći bicikl pored banjalučkog univerzitetskog centra kod mosta Venecija pala i povrijedila glavu. Očevici su rekli da je za pad kriv pas lutalica" (tekst iz medija u Banjaluci).

Iz Udruženja za zaštitu životinja Kerber Banjaluka kažu da ih ljute pisanja u medijima.

"U medijima mogli smo pročitati naslove poput: Čopor pasa lutalica napao Banjalučanku. To nije čopor pasa lutalica, već 6 pasa iz gradskog programa uhvati-sterilisi-vrati. Oni nisi ni najmanje opasni ni agresivni. Djevojka je pala jer se prepala pošto oni letaju za točkovima. Niko nije postavljao pitanje ovih pasa kada su ih mnogi tukli i maltetirali mnogi, kako iz automobila tako i sa bicikla", kažu iz ovog Udruženja i ističu da je ovo hajka na pse sa svih strana.

"Nama je interesantno da se napad desio samo dva dana nakon našeg sastanka sa Gradonačelnikom i dogovora da se ovi psi ne diraju sa ovog mjesta. Ovim psima je već ranije bilo presuženo i to je očito", ističu iz ovog Udruženja.

Kažu da se nadaju da će djevojka koja je pala sa bicikla brzo ozdraviti i žele joj brz oporavak.