2. STEPEN UPOZORENJA: Zbog nevremena i pojačanog vjetra!

Ni današnji dan nije bezazlen...

BUKA portal / 08. Juli 2019

 

Iako je jučerasnji dan po svim parametrima trebao, a lokalno je i bio opasan po pitanju nevremena, ni današnji dan nije bezazlen, naprotiv ESTOFEX (evropski centar koji je zadužen za izdavanje upozorenja na oluje, kada za njih ima potencijala) je i za danas izdao manja, međutim vrijedna pomena upozorenja za neke dijelove naše regiije.

Upozorenje stepena 2, koje nije strašno, međutim ni ne olako odbacivo za danas ESTOFEX izdaje za sjeverni Jadran (Istra, Kvarner), dijelove sjeverozapada Bosne i zapada kopna Hr (Karlovac sa okolinom), prvenstveno zbog mogućih nevremena i prolazno pojačanog vjetra u sklopu istog, danas poslijepodne i u večernjim satima.

Ostatak većeg dijela naše regije od strane Estofexa danas je stavljen u 1 stepen, što shodno tome znači da nema nekih velikih mogućnosti za razvoje jakih nevremena u ostalom (mimo onih u 2 zoni) dijelu regije, međutim i ne znači da kise i pljuskova i ne može biti van relativno opasne zone lvl 2.

 

 

Kako god bilo današnji dan započeo je u znaku stabilnog, dijelimično do pretežno sunčanog i toplog vremena, a završit tako neće, jer se kasnije poslijepodne i naveče očekuje pogoršanje vremena (ne u svim područjima regije) posredstvom stizanja hladne fronte sa sjevera u naše krajeve.

Hladna fronta koja će danas donijeti kišu, pljuskove te lokalna nevremena, pretežno unutrašnjosti Hrvatske, dijelovima obale Jadrana, sjeveru, sjeverozapadu Bosne i dijelovima Vojvodine te zapadne Srbije u današnjem danu uspijet će formirati čak, nakon dužeg vremena ciklonu u Jadranu.

Navedena ciklona će većem dijelu našeg regiona do četvrtka donositi promjenivije, sviježije i sa povremenom mjestimičnom kišom i pljuskovima vremenske prilike.

Izvor: Vremenska prognoza za Zapadni Balkan

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.