20 GODINA SPORTSKOG PENJANJA: Penjački klub “Extreme” ucrtao Banjaluku na svjetsku mapu

Priča o 20 godina sportskog penjanja u Banjaluci...

Foto: Sebastian Wahlhuetter

 

Juče su dodijeljene Plakete Grada Banjaluka, a između ostalih, Plaketu je dobio i Penjački klub „Extreme“ koji ove godine obilježava 20 godina postojanja.

Igor Vukić, predsjednik Penjačkog kluba “Extreme”, rekao nam je da je kroz prethodne dvije decenije urađeno jako mnogo na razvoju sportskog penjanja, od skromnih početak i prve vještačke stijene, do najbolje penjačke sale u BiH, te organizacije svjetski poznatih festivala.

"Krećući se između tih tačaka kroz prostor i vrijeme, uložili smo bezbroj sati rada i neograničenu količinu ljubavi prema ovom sportu. Zahvalili bismo se svima onima koju si doprinijeli na bilo koji način, isključivo zajedničkim snagama i ljubavlju smo uspjeli da sve ovo postignemo. Procjenjujemo da je nekoliko hiljada avanturista imalo priliku da otkrije i proba sportsko penjanje u našem klubu”, rekao je Vukić za BUKU.

Dodaje da su posebno ponosni na svoju penjačku salu, koja je jedna od boljih u regionu i sigurno najbolja u cijeloj BiH.

 

 

“Penjačka sala posjeduje sve što je potrebno za trening penjača, kako početnika, tako i profesionalaca. Ukupna penjiva površina iznosi nešto oko 300m2, na raspolaganju su i brojne penjačke sprave za trening, svlačionice, tuševi, prostor za opuštanje i edukaciju. Pravi razlog zbog koga smo naročito ponosni na našu salu je način na koji je ona nastala. Kampus Univerziteta nam je dodijelio prostor stare zgrade kotlovnice koji je bio potpuno devastiran, bio je šupalj krov, zgrada bez zidova, pola metra mazuta u podovima i bez vodovodnih i elektro instalacija. Jednogodišnjim volonterskim radom naših članova, uspjeli smo da salu dovedemo u stanje kako ona danas izgleda. Građevinski stručnjaci su procijenili troškove sanacije na oko 200.000KM, a mi smo na računu imali 1.000KM. Naša želja je bila veća od svake prepreke”, ističe Igor.

Dodaje da su sve sami radili, učili se zidati, variti, spajati drvene elemente.

“Privatne kompanije su nam donirale materijal, a mi smo radili i po najvećoj vrućini i po najvećoj hladnoći. Ništa nam nije bilo teško, a samo smo željeli da napravimo prostor u kojem ćemo moći nesmetano da treniramo i u kojem ćemo moći da sa drugima podijelimo čari sportskog penjanja. Danas sala radi i okuplja veliki broj djece, mladih i ostali rekreativaca i penjača. To je mjesto okupljanja i generator novih ideja”, ističe Igor.

Igor kaže da ovaj klub trenutno broji oko 70 aktivnih odraslih članova i oko 50 djece koja treniraju.

“Svi koji bi željeli da probaju mogu da dođu na neki od treninga da vide kako im se sviđa. Nakon toga, oni nastavljaju da treniraju i, nakon određenog perioda, priključuju se školi penjanja gdje proširuju svoja znanja”, pojašnjava.

 

 

Naš sagovornik kaže da je ovaj klub pokretač brojnih aktivnosti u polju avanturizma, a opremili su i oko 15 penjališta u BiH, od čega 8 na teritoriji grada Banjaluke.

“Ono što je posebnu pažnju skrenulo na naš klub je organizacija Drill & Chill Climbing and Highlining Festivala, koji okuplja avanturiste iz čitavog svijeta. Najveći svjetski avanturistički mediji poput National Geographic, Rock and Ice, Climax su izvještavali o ovom festivalu. Naš video sa ležaljkama na FB ima oko 100 miliona pregleda, što je daleko veće nego kada se zbroje svi pregledi svih turističkih kampanja za BiH ikada napravljenih. Sve ovo je doprinijelo značajno da se Banjaluka ispromoviše u inostranstvu i ucrta na svjetsku mapu avanturista”, ističe.

Igor nam kaže da je za penjanje dovoljna samo dobra volja, za svaki nivo spremnosti se može pronaći odgovarajući izazov.

“Penjanje se sa pravom klasifikuje kao ekstremni sport, ali bitno je reći da, ukoliko se pridržavamo osnovih pravila, šansa za povredu je jako mala. Inače, penjanje će se naći na sljedećim olimpijskim igrama kao olimpijski sport”, ističe.

Igor kaže da je klub imao podršku grada u organizaciji festivala, ali bi ta podrška mogla i trebala biti značajnija, kako bi mogli sistematičnije da pristupe razvoju ovoga olimpijskog sporta.

Kada je riječ o protekloj godini koju je obilježila pandemija, Igor kaže da su i oni imali dosta izazova.

“Nekoliko mjeseci smo bili zatvoreni, pa smo onda radili na rezervaciju, pa smo sada opet zatvoreni. Sve to utiče i remeti kontinuitet rada i planove. Pored toga, naša oba festivala Pecka Rock Climbing Festival i Drill and Chill Festival su morali biti otkazani. Nadamo se da će sve ovo uskoro proći, te da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali. Planova imamo jako puno, a to je da nastavimo sa svim našim dosadašnjim aktivnostima, te da dodatno unaprijedimo i promovišemo penjanje u Banjoj Luci, te da privlačimo inostrane penjače da dolaze i obilaze naš grad”, kaže Igor.

 

 

Osnivač Penjačkog kluba “Extreme” je poznati banjalučki glumac Mario Lukajić, koji se rado prisjetio 2001. godine kada je cijela priča o klubu započela.

“Hvala na podsjećanju prvih koraka i početka rada penjačkog kluba Extreme. Dakle, sve je počelo 2001. kada sam dobio priliku da budem dio PeaceTrails Youth Leadership Adventure Program – PTYLAP (1999-2003).  Ovaj program je mladima Bosne i Hercegovine ponudio mogućnost razvijanja i vođenja individualnih projekata orijentisanih ka pomoći lokalnim zajednicama. Moj san tada je bio da napravim vještačku stijenu i pokrenem sportsko penjanje u Banjaluci”, kaže za BUKU Lukajić.

Dodaje da je tada osnovao penjačku grupu “Extreme” u okviru Sokolskog društva Banjaluka, a zatim su izgradili stijenu, u to vrijeme najveću u BiH, kupili opremu za penjanje i krenuli sa treninzima.

“U to vrijeme, znalo je biti preko 50 mladih u sali u kojoj su bili treninzi. Sve je bilo na volonterskoj bazi. U to vrijeme uređena su prva penjališta na Suturliji i Kamenom mostu, koji postoje i dan danas. Vodio nas je entuzijazam i ljubav prema prirodi i penjanju. Oragnizovani su međunarodni ljetni volonterski radni kampovi. Širila se jedna pozitivna energija iz Banjaluke. Cilj nam je bio uvrstiti penjališta uz kanjon Vrbasa u rutu turista koji iz srednje Evrope idu na more u Hrvatsku, a prolaze tuda. Danas mogu reći da tada niko, niti u turizmu, niti u sportu, nije razumio, a kamoli podržao naše aktivnosti. Razumjeli su turisti kojih je nekoliko hiljada posjetilo Banjaluku radi penjanja. Upravo je to razlog opstanka ove pozitivne i održive priče, koja se širi već 20 godina”, kaže Lukajić.

Dodaje da su ljudi koji danas vode ovaj klub u Banjaluci razvili, kako sam klub, tako i penjanje, do međunarodnih dimenzija.

“Drill and Chill Festival je dobar pravac u kom treba ići turizam Banjaluke. Hvala im na tome, zaslužili su razumijevanje, pohvale i podršku. Ponosan sam zbog toga”, rekao je na kraju Lukajić.

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.