2.000 vrsta svitaca pred istrebljenjem

Naučnici su ustanovili da je opstanak svitaca ugrožen jer ostaju bez svojih prirodnih staništa, umiru zbog pesticida i veštačkog svjetla. Trenutno postoji oko 2.000 vrsta svitaca koji su pred istrebljenjem, prenosi Si-En-En.

BUKA portal / 12. Februar 2020

Glavni razlog zbog kog se smanjuje broj pripadnika neke vrste je gubitak staništa, a svici su ugroženi jer su im potrebni posebni uslovi kako bi ispunili svoj životni ciklus, tvrde naučnici sa Univerziteta Taft u Masačusetsu, koji su sproveli istraživanje.

Na primjer, jednoj vrsti svitaca iz Malezije, poznatoj po sinhronizovanom svetljenju, potrebne su šume mangrove (zimzelene drvenaste biljke) kako bi se razmnožavali u ovom području, ali su ovde zasađene plantaže palminog ulja. Istraživače je iznenadilo kada su ustanovili da je rasvjeta takođe uzrok izumiranja svitaca.

Vještačko svjetlo koje potiče od ulične rasvete, reklama i svjetlosti koja se širi sa prozora stambenih zgrada pogubno djeluje na njih.

„Osim što im remeti prirodan bioritam, vještačko svjetlo utiče na njihove rituale tokom parenja“, napominje Avalon Ovens, jedan od koautora studije. Većina svitaca se oslanja na bioluminiscenciju – hemijsku reakciju svoga tijela koja im omogućava da svojim svjetlom privuku partnera, a prevelika količina veštačkog svjetla remeti ovaj proces.

Profesor biologije Dejv Gulson na Univerzitetu u Saseksu, ističe da su pesticidi jedan od glavnih uzroka što je sve manje svitaca.

Naučnici su i inače ustanovili da je u toku „tiha apokalipsa“ u svijetu insekata, jer se već 41 odsto nalazi pred istrebljenjem.


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.