8 stvari koje morate imati kad se pakujete za odmor

Ljeto je u punom zamahu i najbolje je vrijeme za otputovati na odmor, a poželjno je tamo gdje ćete se moći najbolje opustiti i osvježiti.

BUKA portal / 10. Juli 2019

Ljeto je tu, a misli na godišnjem! Odlazite li samo nekoliko stotina kilometara od mjesta stanovanja ili čak hiljade kilometara dalje, ovi savjeti dobro će doći za obje varijante. Ako već niste, počnite slagati listu stvari uz koje će vaš odmor biti idealan, a mi vam donosimo podsjetnik koji će vaš popis učiniti potpunim.

 

1. Torbica s lijekovima

Opuštajući godišnji odmor sigurno ne želite provesti s mišlju kako bi se nešto loše moglo dogoditi, no takve situacije ne možete nikako predvidjeti, stoga je bolje uz sebe imati barem osnovno iz kućne apoteke. To svakako uključuje flastere, analgetike i probiotičke lijekove.

 

2. Ručna svjetiljka

Bilo da ste avanturista ili samo osoba kojoj nije ugodno u mraku, ručna svjetiljka svakako će vam biti od pomoći na putovanju. Zaputite li se u duge ljetne šetnje noću, ručna svjetiljka olakšaće vam orijentaciju, a vi ćete se osjećati barem malo sigurnije.

 

3. Punjači

Telefon nećete zaboraviti, tablet također, ako ste sa cigareta uspjeli da pređete na bolju alternativu – IQOS i ovaj uređaj ćete sigurno imati uz sebe kada stignete. Ono što mnogi zaboravljaju kada krenu na put su punjači, bez kojih ovi uređaji neće moći trajati cijelo ljetovanje. Zato obavezno prekontrolišite da li je tu uz vas, da ne bi bilo nervoze – bez signala ili bez duhana. Posebno obratite pažnju da li ste spakovali punjače kada krenete kući, jer istraživanja pokazuju da je to predmet koji se najčešće zaboravlja u hotelskim sobama.

 

4. Igla i konac

Mogu poslužiti kako "prva pomoć“ ako vam se na putovanju ošteti jedina putna torba ili ruksak koji imate uz sebe. Spretnije mogu iglom i koncem, barem privremeno, zaštititi omiljene japanke ako dođe do pucanja.

 

5. Vlažne maramice

Vlažne maramice možda zvuče kao stara škola, ali vjerujte biće vaš spasilac kada budete poželjeli oprati ruke, a kilometrima oko vas neće biti tekuće vode. S njima takođe možete na brzinu očistiti japanke ili se malčice osvježiti tokom napornog dana.

 

6. Putno osiguranje

Osiguranje je dosadna tema, no svejedno je poželjno imati ga. Ne dopustite da vam izgubljeni pasoš ili – ne daj bože – nekakva nesreća, pokvare cijelo putovanje.

 

7. Sredstvo protiv komaraca

Niko ne voli svrbež od uboda komaraca te zato sa sobom obavezno ponesite sprej protiv komaraca.

 

8. Novčanik i pasoš

I na kraju, iako vjerujemo da nije potrebno posebno napominjati: novac, kao i lični dokumenti su jos jedan neophodan dodatak vašem ručnom prtljagu. Bez pasoša nećete daleko stići, a bez novčanika, u kojem su kreditne kartice, ali i nešto gotovine za plaćanje prve „putne“ kafe svaki odmor, pa i onaj najkraći, je nezamisliv. Prije nego što se odlučite na putovanje, najprije provjerite dokad vrijedi vaš pasoš.

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.