Afera prisluškivanja opozicije u RS nije zaboravljena: Moramo pokazati da nema nedodirljivih

Ukoliko se dokaže da je počinjeno neko od navedenih krivičnih djela to će biti najveći udarac na demokratiju i ljudska prava u ovom dijelu Evrope u posljednjih 30 godina.

Foto: BUKA

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske javno je izjavio da sluša telefonske razgovore opozicionara, te da mu snimke dostavlja ministar unutrašnjih poslova.

Na ovoj sjednici Dodik je izjavio sljedeće:

„Ja razumijem političku borbu, ja sam bio u opoziciji. Ti nisi ni izabran i već si ex gradonačelnik. Ne možeš ni proći u svojoj partiji, a ne kod naroda. Ni tvoja partija ne želi da te kandiduje, pitaj ove iz SDS, ja im slušam telefone i znam. Svi su protiv tebe. Znam, imam pravo da slušam.“

"Šta je on o meni  sve rekao, ja mu bar kažem u oči. Čovjek se ne skida s telefona. Sve najgore kaže o onom Stanivukoviću. Hoćete da vam donesem snimke? Obećao ti pare, pa ti nije dao, pa je postao loš."

„Nema vlasti koja ne sluša opoziciju. Ja sam slušao. Imam pravo da slušam. Hoćeš da ti donesem snimke šta se govori o tebi? Je li, Lukaču, je li istina ono što ti meni dostavljaš?“

Sutradan, Dodik je rekao da se on ovim izjavama šalio, zezao.

Ali da ne ostane samo na tome, Dario Sandić, advokat iz Banjaluke, podnio je krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu Banjaluka protiv Milorada Dodika i Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS.

Sandić kaže da, imajući u vidu da je podnesena krivična prijava, sada ostaje na Tužilaštvu i organima MUP-a da izvrše istražne radnje, utvrde da li je neko prisluškivan, ko je prisluškivan i da li je bilo osnova za prisluškivanje.

„Ako se utvrdi da je MUP neovlašteno prisluškivao bilo koga od građana, te da je sadržaj tog prisluškivanja dostavljan predsjedniku SNSD, onda je jasno da krivično moraju odgovarati i lica koja su vršila neovlašćeno prisluškivanje, i lica koja su naredila i omogućila neovlašćeno prisluškivanje, i lice koje je dostavljalo sadržaje prisluškivanja trećem licu, kao i treće lice koje je slušalo te sadržaje, te o tome i javno progovorilo na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Izjave gospodina Dodika da se on šalio i da je to sve zeza, te izjave poslanika SNSD-a u nekim televizijskim emisijama da se radi o šali i da je to Dodik namjerno 'bacio' opoziciji kako bi ih zaintrigirao nečim su u rangu izjava neuračunljivih, odnosno maloumnih lica. Obavljanje funkcije predsjednika jedne države i narodnog poslanika iste te države, pa makar to bila i BiH, trebalo bi da nosi i visoku dozu ozbiljnosti, odgovornosti i vaspitanja“, rekao je za BUKU Sandić.

Međutim, on dodaje da su kod nas na sceni odavno polupismeni, neobrazovani, nekulturni i vrlo bahati ljudi.

„Nažalost, postoji dio građana kojima ta neobrazovanost i bahatost imponuje, jer su i sami takvi. Međutim, moramo se jednom početi dovoditi u red kako bismo mogli izaći u svijet sa ozbiljnim, obrazovanim i kulturnim ljudima, jer ostajanje u izolaciji, odnosno van Evrope, za posljedice će imati iseljavanje normalnog dijela stanovništva, tako da će nam za 5 godina na teritoriji BiH ostati samo primitivan, neobrazovan i siromašan narod, bez želje i mogućnosti za bilo kakavim napretkom“, ističe Sandić.

Sandić smatra da će ova krivična prijava rezultirati barem istragom, a ako bude postojala osnovana sumnja nakon provedene istrage, onda će biti podignuta i optužnica.

„Da ne mislim ovako, ne bih podnosio krivičnu prijavu, niti bih ozbiljno pristupao poslu kojim se bavim. Ne mogu biti prorok i reći da li će doći do optužnice, suđenja, osuđivanja i zatvaranja nekog od prijavljenih, ali smatram da svaki građanin, kada primijeti nezakonitosti u svom okruženju, mora i treba da reaguje u skladu sa pravima i obavezama koje mu propisuje Ustav i zakoni. Moramo djelovati preventivno i obrazovno na građane, moramo objasniti da određena prava nose i određene obaveze, te da ispunjavanjem svojih obaveza kao što su plaćanje poreza, doprinosa i drugog, imate i pravo i obavezu da ukažete na tuđe obaveze ili na tuđe nezakonite radnje. Takođe, moramo pokazati da nema nedodirljivih, te da obavljanje određenih funkcija ne može da bude privilegija, niti smetnja da se odgovara za počinjene nezakonitosti. Takođe, nema mjesta strahu i kukavičluku u 21. vijeku. Živimo u eri najvećeg stepena demokratije od kada postoje uređeni državni i društveni sistemi, te smatram da tako treba i da se ponašamo“, ističe Sandić.

On objašnjava da je krivična prijava podnesena za krivična djela „Neovlašćeno prisluškivanje i tonsko snimanje” iz člana 155 KZRS, za koje je zaprijećena kazna zatvora od 6 mjeseci do 3 godine, krivično djelo “Povrede ravnopravnosti građana” iz člana 139 KZ RS, za koje je zaprijećena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina i krivično djelo “Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” iz člana 315 KZ RS, za koje je zaprijećena kazna zatvora od 2 do 12 godina.

“Sva djela imaju kvalifikovani oblik ako su izvršena od strane službenih lica i tada su u pitanju gore navedene kazne. Imajući u vidu da jedino pripadnici MUP RS imaju mogućnost prisluškivanja građana, a preko telekomunikacionih kompanija, jasno je da su navedena djela mogla počiniti samo službena lica. Ukoliko se dokaže da je počinjeno neko od gore navedenih krivičnih djela, to će biti najveći udarac na demokratiju i ljudska prava u ovom dijelu Evrope u posljednjih 30 godina, te smatram da će građani u potpunosti izgubiti povjerenje u postojeći državni i društveni poredak, kao i u ključne institucije koje su ustanovljene da bi zaštitile ljudska prava i slobode u obimu kako su iste garantovane Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske”, ističe Sandić.

Kod nas se često političke afere brzo zaborave, a Sandić kaže da to više govori o građanima nego o akterima afera, odnosno političarima.

„Građani su u potpunosti indiferentni prema dešavanjima oko njih. Ponašaju se kao da se radi o 'nekom drugom'. Veliku zaslugu toj indiferentnosti građana pripisujem nepismenosti, neobrazovanosti, strahu, ekonomskoj inferiornosti i potčinjenosti. Dio populacije koja je obrazovana i misli svojom glavom je odavno napustila ove prostore i sada čine stanovništvo zemalja u kojima su ljudska prava iznad svega, a opšti interes iznad pojedinačnog. Da se razumijemo, u svim društvima postoje pojedinačni interesi vladajuće kaste, međutim, prvo su zadovoljeni opšti interesi, pa tek onda pojedinačni. Jer kako objasniti majci troje djece da njena djeca ne mogu da idu u vrtić, jer vrtića u Banjaluci nema, a da pri tome vidi da je Vlada kupila helikopter za koji su se mogla napraviti 3 vrtića“, pita se Sandić.

Dodaje da političari imaju lagan posao da upravljaju neobrazovanim, uplašenim i uspavanim građanima.

„Dovoljno je da svaka tri dana plasirate u javnost senzacionalnu vijest koja je, u većini slučajeva, lažna i da to podgrijete sa malo šovinizma, dodate dozu paranoje i žutila, i dobijete javnost kojoj je bitnije što je uhapšena neka trećerazredna pjevaljka nego što je u porodilištu umrla majka na porođaju. I tako iz dana u dan. I to bez ikakve bojazni, jer posljedica za laganje nema. Jednostavno nema“, ističe naš sagovornik.
Kada je riječ o konkretnim krivičnim prijavama koje je Sandić predao, on kaže da se ovdje radi o kompleksnim krivičnim djelima za koje je potrebno izvršiti opširne istražne radnje i mjere i ne očekuje da će se po ovom pitanju išta desiti u narednih šest mjeseci.

„Ovo sve navodim pod pretpostavkom da tužilac stvarno uzme predmet u rad i da ga radi kako pravila struke to propisuju, odnosno da se radi kao što bi trebalo. Međutim, imajući u vidu da su prijavljena lica političari na najvišim funkcijama, te da se radi o ministru unutrašnjih poslova, a istražne radnje provode pripadnici unutrašnjih poslova, vjerovatno ove godine neće biti nikakvih rezultata. Da napomenem, Tužilaštvo nema nikakavu obavezu odgovaranja ili obavještavanja podnosioca prijave o toku istrage, osim u slučaju kada se obustavlja istraga. Tada Tužilaštvo šalje naredbu o obustavi istrage onome ko je podnio prijavu i ostavlja rok od osam dana da se podnese pritužba protiv obustave istrage. Međutim, imajući u vidu da se pritužba podnosi istom Tužilaštvu koje je obustavilo istragu, jasno vam je da na scenu tada stupa stara narodna poslovica: 'Kadija te tuži, kadija ti sudi'“, pojašnjava Sandić.

Sandić ističe da je potrebno provesti istragu onako kako je ista definisana odredbama zakona i utvrditi sporne činjenice.

„Ukoliko se utvrdi da postoji osnovana sumnja, podići optužnicu. Ukoliko se utvrdi da nema niti osnova sumnje, onda obustaviti istragu. Ovo nije pogađanje na stočnoj pijaci, niti pregovori sa komšijom oko međe. Ovo je jedan ozbiljan postupak, koji za posljedicu može imati najteže represivne mjere, odnosno izricanje kazne zatvora. Ne postoji ništa teže nego služiti kaznu zatvora. Vidjeli smo sada u ovoj pandemiji situaciju sa mjerama ograničenja kretanja i svim ostalim mjerama. Vrlo je teško bilo podnositi zatvorenost u određenom prostoru i pored svih ugodnosti kao što je televizija, internet, muzika, udobnost vlastitog doma i slično. Zamislite sada da vas neko zatvori na 10 godina u prostoriji dimenzija 5x5, sa još 3 nepoznate osobe, sa ograničenim pravom na kretanje, sa strogim pravilima ponašanja, sa potpunom kontrolom vašeg života i ponašanja. E, to je zatvor i sa tim nema šale, niti izgovora“, ističe Sandić.

Ovo nije prva prijava protiv političara koje je Sandić predao. On nam kaže da su ranije podnesene prijave protiv predsjednika SNSD-a zbog krivičnih djela protiv izbornih prava, protiv direktorice Poreske uprave zbog zloupotrebe, protiv direktora Instituta, protiv premijera i još nekoliko prijava, ali niti jedna nije dovela do optužnice.

„Treba puno padova do prvog koraka. Treba puno grešaka do postavljanja sistema. Treba mnogo truda i upornosti do rezultata. Međutim, ubijeđen sam da će jednoga dana, i to u skorije vrijeme, te prijave razmatrati čestit, nepristrasan i objektivna tužilac, koji će utvrditi postojanje osnovane sumnje, te podići opštužnicu, a da će ista doći na postupanje kod čestitog, nepristrasnog i objektivnog sudije, koji će pravilnom primjenom zakona utvrditi postojanje ili nepostojanje krivične odgovornosti optuženih lica. Kada prestanem da se nadam ovom što sam rekao, tada ću prestati da podnosim prijave, odseliću se daleko odavde i prestaću da se bavim pravom“, kaže na kraju razgovora za BUKU Dario Sandić, advokat iz Banjaluke.

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.