Afera "Prisluškivanje opozicije u RS": Prva osoba već saslušana, Stanivuković otkrio dokaz da je bio prisluškivan...

Elvir Padalović / 05. Juni 2020

“Ne možeš proći ni u svojoj partiji, a da možeš kod naroda. Što si dobio, dobio si. Sad kada znaju koja si luda, niko neće glasati za tebe. Pitaj i ove iz SDS, ja im slušam telefone, pa znam, svi su protiv tebe, samo ne smiju ti ništa reći. Znam, imam pravo da slušam. Kad ti budeš predsjednik, i ti ćeš imati”, rekao je Dodik, a potom se okrenuo ka ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču: 'Je li Lukač, je li ono što ti meni dostavljaš, je li tako? Evo čovjeka, svjedoka'“.

“Nema vlasti koja ne sluša opoziciju, tako i mi vas slušamo, pusti kraju, bolan. Žali se Transparensiju, tvom babi, kome hoćeš. Imamo pravo, slušamo vas i tačno znamo šta radite. Vi ste sterilna grupacija, koja nema nikakve veze s javnim, nacionalnim, državnim interesom”, rekao je Dodik na sjednici Narodne skupštine RS, priznavši tako da uz pomoć ministra unutrašnjih poslova RS prisluškuje opoziciju bez ikakvih naloga i odobrenja.

"U pitanju je samo igra" rekao je sutradan Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, pokušavajući opravdati Dodikove riječi.

"To je samo jedna politička igra koju gospodin Dodik vodi sa pojedinim koje ne shvata ozbiljno, pa se s njima igra. Baci im lopticu, a onda oni vrte gledaju ima li kakvih ćoškova. Ja lično tvrdim da nema nikakvog prisluškivanja u RS, osim onih koji se bave nekim kriminalom i u skladu sa sudskim odlukama" dodao je on.

Prije dva dana Milorad Dodik se izvinio svima koji su shvatili da je ozbiljno govorio o prisluškivanju opozicije.

„Nismo toliko ludi da to tako radimo. Opoziciji se očigledno svidio moj performans. Koliko je Branislav Borenović Srbin, govori to što je sve prijavio Tužilaštvu BiH. Nema problema, odazvaću se“, rekao je Dodik

On je rekao da mu nije problem da da izjavu u vezi sa tim ako ga pozovu iz Tužilaštva BiH, dodajući da se poslanicima opozicije „očigledno svidio taj njegov performans, te da sada podnose prijavu“.

A afera "Prisluškivanje" dobija svoje konture, zasad veoma blage

Naime juče je u svojstvu svjedoka u SIPA-i  saslušan Predsjednik PDP-a Branislav Borenović. On je podnio krivičnu prijavu i Tužilaštvu BiH.

"Moja obaveza je bila da podnesem krivičnu prijavu za neovlašteno prisluškivanje i na taj način pokušam zaštiti sve neistomišljenike Milorada Dodika" rekao je Borenović za BN TV, ističući da ima dovoljno neoborivih dokaza za podizanje optužnice.

"Nažalost, legalizovali su i korupciju, kriminal i nepotizam, i vidim da hoće da legalizuju i neovlašteno prisluškivanje političkih neistomišljenika, što je zaista jedna krajnja faza režimskog ponašanja kojem se mora stati u kraj" rekao je on i dodao kako očekuje da Tužilaštvo podigne optužnicu protiv Dodika, ali i ostalih osoba uključenih u neovlašteno prisluškivanje.

Za krivično djelo neovlašteno prisluškivanje zakon je predvidio zatvorsku kaznu u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina.

Borenović je u intervjuu za BUKU rekao da se radi o već priznatom krivičnom djelu.

"Mene ne interesuju naknadna opravdanja i izgovori. Dodik sad pokušava da relativizuje i opravda to svoje priznanje da prisluškuje opoziciju. Ali, mi ćemo nastaviti da insistiramo da se podigne optužnica. Ako je Dodik priznao da prisluškuje opoziciju, onda prisluškuje i vas novinare. Prisluškuje i međunarodnu zajednicu i sve koji drugačije misle. Vjerovatno prisluškuje i privatno određene građane. Ovdje je dotaknuto dno dna. ja ne znam šta se može desiti i kakav još talog i blato da se dodirne da bismo shvatili da živimo u jednom nenormalnom društvu. Kod njih vlada princip bahatosti, korupcije, podobnosti i ovdje se sučeljavaju ključne demokratske vrijednosti.  Vi imate tri vrlo opasne izjave ključne osobe SNSD-a i člana Predsjedništva" rekao je Borenović za BUKU

A Draško Stanivuković je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka podnio prijavu protiv člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika te ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača zbog, kako je navedeno u tom dokumentu, neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja.

Stanivuković za BUKU kaže da je upoznat sa onim što je Borenović izjavio te da će on biti taj koji će biti sljedeći pozvan.

"Imam određene tvrdnje i materijalne dokaze i imam stvari koje sam ja lično proživio, gdje je potpuno jasno da se ja kao narodni poslanik prisluškujem. Daću vam jedan podatak: kada sam prvi put uhapšen, to je bilo 2018. godine, dogovorio sam se samo sa jednim kolegom, na kom parkingu, a tada su bili protesti protiv poskupljenja goriva, ja sam se sa bliskim prijateljem dogovorio na kojem ćemo se parkingu naći, odakle da krenemo. Niko nije znao za naš razgovor, tu sam došao i čekala me policija i bio sam uhapšen. Ja ne znam kako su to oni mogli znati.Kada smo dogovarali način protesta i kretanje, svaki puta kada su me policajci ispitivali rekli su ne možete tom putanjom, unaprijed su znali u kom pravcu ide naša ideja o kretanju. Ja sam uvijek bio iznanađen tim pitanjem. Nikada nisam to pokretao jer sam znao kako sistem funkcioniše" kaže u u ekskluzivnoj izjavi za BUKU Draško Stanivuković.

On kaže da je važno tu priču istjerati do kraja.

"Nažalost, svjestan sam činjenice da je  mnogo stvari ovako krenulo i da se opet vratilo u ladice." kaže on i dodaje kako ne zna u kojoj je fazi ovaj predmet.

Nebojša Vukanović nema dileme - jasno je da Milorad Dodik sada nemušto pokušava da se izvuče iz afere "prisluškivanje", i nema se on kome šta izvinjavati već mora da odgovara skupa sa ministrom Draganom Lukačem i ostalim odgovornim koji zloupotrebljavaju ovlaštenja kako bi neovlašteno pratili i prisluškivali političke protivnike. 

"Odavno je poznato da je Uprava za borbu protiv terorizma i formirana kako bi se napravila paralelna UDBA, pod krinkom praćenja vehabija i terorista, a u stvarnosti ključni zadatak je praćenje ljudi, kontrola svojih članova Partije, kako bi bili pod kontrolom, pokušaj ucjene i diskreditacije ljudi putem tajnih i privatnih podataka koji su pribavljeni na nezakonit način" kaže Vukanović za BUKU 

Prema njegovom mišljenju da ima malo pravne države već bi više osoba bilo lišeno slobode i smijenjeno sa odgovornih funkcija, ali nažalost pravosuđe je zarobljeno i pod kontrolom mafije, pa tako ne očekujem da će ova velika afera dobiti svoj epilog 

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da je Dodikova izjava o prisluškivanju bila demonstracija moci, pa dijelom i bahatosti, kojima se opoziciji htjelo pokazati kako vlast može s njima raditi šta hoće, da im može reći šta želi, a da su oni nemoćni da na to uopšte utiču. Poruka je, možete galamiti koliko hoćete i tu se priča sa vama završava. 

Naša sagovornica nije optimista o pitanju ove afere.

"Ne očekujem nikakav epilog ovog slučaja. Jer da je neko htio ozbiljno da se pozabavi ovim ozbiljnim problemom iste noći je tužilaštvo moralo djelovati i provjeriti izrečene izjave, vidi ironiju u improvizovanom parlamentu. To se nije desilo, kupljeno je vrijeme da se sve predstavi kao zabava, i shvati opasnost izrečenog" zaključuje Tanja Topić.

I ova afera, kao i mnoge prije toga završiće, vjerovatno kao relikvija još jedne izborne godine. Povjerenje u institucije sistema koje bi trebale djelovati po službenoj dužnosti gotovo da ne postoji, još manje postoji vjerovanje da su oslobodjene političkog uticaja, pa bi bilo pravo iznenadjenje da se probudimo u pravnoj državi čestitih i profesionalnih policajaca, tužilaca i sudija. 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.