Akcija "Otpadom ukrasi, Planetu spasi"

Nezavisni univerzitet Banja Luka, Fakultet za ekologiju, u saradnji sa Nevladinom organizacijom EKOSFERA, već treću godinu organizuje Konkurs i Akciju pod nazivom "Otpadom ukrasi, Planetu spasi". Tim povodom razgovarali smo sa dr doc. Slobodankom Pavlović, dekanesom Fakulteta za ekologiju (NUBL) i organizatoricom akcije.

Buka / 30. Maj 2017

Po čemu se ovogodišnja akcija razlikuje od prethodnih?

Po mnogo čemu... Aktivnosti u tekućoj godini započeli smo Nagradnim konkursom koji je obljavljen 07.04.2017. u Glasu Srpske. Ove godine smo konkursom obuhvatili područje Republike Srpske, a ne samo banjalučke regije. Pored toga, u konkursu imamo nove nagradne kategorije, nagradni konkurs za najbolju ekološku pjesmu, priču i likovni rad, i za najbolje radove napravljene od materijala koji je svrstan u kategoriju otpada. Kroz nagradni konkurs imamo 5 kategorija i 2 podkategorije, odnosno 8 pojedinačnih prvih nagrada (po kategorijama ekološka pjesma, priča, likovni rad i rad od otpada do 4. razreda i od 5. do 9., i dvije grupne nagrade).

U sklopu vaše akcije imate i interesantne radionice? Šta se to sve dešavalo i šta će se dešavati kroz te aktivnosti u ovoj godini?

Akcija „Otpadom ukrasi, Planetu spasi!” ima za cilj da kroz stvaralaštvo, zabavu, sport i druženje kod djece svih uzrasta razvija odnos prema ekološkim temama, zdravlju i čistoći.

Kao što ste spomenuli, edukativni program se pored konkursa bazira na nizu akcija koje su odabrane tako da razvijaju takmičarski duh, kreativnu stranu pojedinaca i kolektiva, a sve usmjereno ka ekološki i društveno prihvatljivom ponašanju. Iza nas su dvije radionice „Ekološki otisak“ i „Staza izazova i potraga za blagom“.

Svjetska agencija za zaštitu životne sredine svake godine obilježava 05.06. svjetski dan zaštite životne sredine, tako što izabere jednu temu i te godine se aktivnosti usmjeravaju i razrađuju na osnovu te teme. Ove godine je to „Poveži se sa prirodom“. Naše radionice ove godine su upravo koncipirane na tom polju.

Dosadašnje radionice su izazvale veliko interesovanje. Da li nam možete reći nešto o tim aktivnostima?

Naravno. 13.05. je održana radionica EKOLOŠKI OTISAK – Edukativni izlet na Banj brdo.

Pričali smo o tome šta je to ekološki otisak i koliki je naš pojedinačni uticaj na životnu sredinu. Da li možemo nešto da promijenimo? Kada bi djeca mogla da odlučuju  šta bi bile njihove poruke?

U našu malu avanturu krenulo je 50 –oro djece koja su se prijavljivala preko škole ili su ih prijavljivali roditelji preko društvenih mreža. Kolonu su vodili iskusna mala-velika planinarka Tijana Radiša, koja je djeci, a i odraslima, pričala o osnovnim pojmovima iz planinarenja, ali i ponašanja u prirodi. Sa nama je bio i Danko Drinić, inženjer šumarstva, koji je objasnio koje sve vrste drveća na tom području možemo sresti, kako ih prepoznavati i kako se orijentisati u šumi.

Šumsku stazu su svi uspješno savladali i malo odmarali na Trešnjiku. Nakon odmora i ručka smo razgovarali o tome šta smo to naučili i vidjeli i stavili naše ekološke poruke i otiske na papir, koji će nam služiti kao uspomena, ali i podsjetnik.

„STAZA IZAZOVA I POTRAGA ZA BLAGOM“

Za radionicu „Staza izazova i potraga za blagom“ koja je održana  u subotu 27.05. u parku Mladen Stojanović ali i na raznim lokacijama u gradu Banjaluci, sva mjesta su bila popunjena 7 dana ranije, 25 učesnika od 12 do 14 godina koji idu putem Staze izazova i 50 učesnika od 6 do 11 godina koji tragaju za blagom!

Akcenat je bio  na timskom radu i saradnji pri savladavanju određenih zadataka i prepreka koje su vezane za ekologiju, sport i grad Banjaluku.

STARIJI ĐACI (od 12 do 14 godina, odnosno oni koji imaju odobrenje roditelja da se sa svojim vršnjacima sami kreću po gradu), startali su od Kluba 22, putem „STAZE IZAZOVA“. Neophodno je bilo da minimalno jedan član tima ima mobilni telefon, jer su određeni zadaci vezani za foto izazove, a MLAĐI ĐACI, od 6 do 11 godina, okupili su se kod atomskog skloništa, bunkera, u parku Mladen Stojanović i krenuli u „POTRAGU ZA BLAGOM“.

Kakvi zadaci su bili pred učesnicima?

Zadaci su bili brojni, ali smo se trudili da im budu zabavni i interesantni i da pri tom upoznaju svoj grad i nauče nešto novo. Npr., jedan od zadataka za starije je bio da cijela ekipa bude u skoku na travnatoj površini ili da se uslikaju sa nekim ko umjesto kese nosi ceker. Imali su uputstvo da dobro paze i bilježe ono na šta nailaze jer im je to poslije trebalo da dobiju upute za dalje. Staza nije bila baš jednostavna jer je ekipama trebalo minimalno 2 i po sata da pređu stazu, izvrše zadatke i dođu do odredišta, odnosno parka Mladen Stojanović.

Imali smo 4 ekipe po 6 takmičara koji su savladavli svoje zadatke kroz grad i 10 ekipa po 5 učesnika koji su tragali za blagom. Poligon za potragu za blagom je bio primjeren uzrastu od 6 do 11 godina i sa njima smo se jako dobro zabavili.

Sve je prošlo odlično i svi smo zadovoljni. Taj dan park je bio oaza radosti i sloge i pozitivna energija se mogla osjetiti na sve strane.  Djelić atmosfere možete osjetiti preko fotografija i vjerujem da će vam izmamiti osmijeh na lice.

Moram iskoristiti priliku da, kada govorim o aktivnostima od 27.05., da se zahvalim Turističkoj organizaciji RS koja se uključila u ovu našu akciju i obezbijedila nagrade za starije učesnike i operateru EURO BETA Banja Luka, koji su obezbijedili majice za naše učesnike i osvježenje. Aktivno su učestvovali i na poligonu gdje su djecu učili kako pravilno razvrstavati otpad.

Takođe, veliko hvala Danijeli Mitrašinović, predvodnici jata izviđačkog odreda 22. april Banja Luka, koja nam je svojim savjetima pomogla pri razradi ovih aktivnosti. Veliko hvala i članovima udruženje Ekosfera, posebno Darku Kodži, koji nam je napravio pravu mapu za potragu za blagom. Veliko hvala i studentima pedagoškog i ekološkog fakulteta, koji su odlično obavili svoje zadatke na poligonu.

 

Šta je ono što slijedi? Da li ima još radionica u ovoj godini?

Da, planirali smo još dvije aktivnosti „ZOO(VRT)“ koja će se održati 03.06. na Nezavisnom univerzitetu Banja Luka, odnosno na travnatoj površini pored Univerziteta. U saradnji sa Sportsko-eko društvom za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Golub“ Prijedor, organizujemo izložbu sitnih životinja, ali i sa našim studentima sadnju cvijeća i možda jedan interesantan i neobičan čas likovnog.

Završna manifestacija je 10.06. u Domu omladine pod nazivom „Eko Party! Tada ćemo, kao i ranije, napraviti malu izložbu i organizovati muzički, edukativni i zabavni program.

Da li nam na kraju možete reći nešto o konkursu? Konkurs je zatvoren 21.05. , ako se ne varam?

Jeste, konkurs je zatvoren 21.05. i prezadovoljni smo odzivom! Generalni sponzor aktivnosti iz nagradnog konkursa jeste Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti i na osnovu njihove podrške uspjeli smo obezbijediti nagrade za najbolje. Na konkurs su nam pristigli radovi iz raznih dijelova RS: Foča, Rogatica, Vlasenica, Bileća, Bijeljina, Derventa, Mrkonjić Grad, Gradiška, Banja Luka, Laktaši itd. Preko 70 literarnih radova, 100 likovnih radova i preko 200 radova od otpadnog materijala.

Članove žirija još nećemo otkrivati, sve dok nam ne dostave svoje popunjene ocjenjivačke listove ;-) a trudili smo se da izaberemo osobe koje su iz tog svijeta i koji su se kroz svoj rad već dokazali i postali prepoznatljivi.

Vjerujte da im zadatak nije nimalo lak!

 Za kraj ...

Veliko hvala svima koji su se uklljučili i podržali našu akciju: Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS, Fabrika obuće Bema, Turistička organizacija Republike Srpske, Ecogroup, Financ d.o.o., Euro beta, cvjećara Klindić i Turistička organizacija grada Banja Luka.

 

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.