ALARMANTNO: Ovo su opštine u BiH iz kojih je otišlo najviše ljudi

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije BiH, iz Bosne i Hercegovine u periodu od 2013. do 2017. godine iselilo je nešto više od 150 hiljada ljudi. Najalarmantnija situacija je u Posavini.

BUKA / 30. Oktobar 2017

U istraživanju Unije je učestvovalo 1.750 mjesnih zajednica, 82 opštiine, 104 lokalne nevladine organizacije (članice Unije) i 170 volontera.

Prema podacima koji su dobijeni samo u 2017. godini iz BiH je iselilo 35.000 ljudi. Koliko je to zabrinjavajući podatak najbolje ilustrira činjenica da je npr. Banjaluka prema posljednjem popisu stanovništva imala 150 hiljada ljudi, što znači da smo za nepunih pet godina izgubili stanovništvo drugog najvećeg grada u BiH.

Na području Bosanskog Broda, Brčko Distrikta, Dervente, Doboja, Gradačca, Modriče, Odžaka, Orašja, Srebrenika, Bosanskog Šamca, Pelagićeva, Vukosavlja i Domaljevca-Šamca samo u toku 2017. godine otišlo je više od 10.000 ljudi.

"Trend iseljavanja se nastavlja, a želja za boljim sutra ne poznaje naciju. Hrvatske porodice odlaze u zemlje EU jer za to imaju mogućnost s hrvatskim pasošem. Bošnjaci, mahom povratnici, pošto-poto prodaju svoju imovinu i sele se u Evropu, uglavnom kod ili preko rodbine u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Švedsku i druge zemlje. Dugi redovi za dobijanje viza u mnogim ambasadama ne sprečavaju ni Srbe, koji su se integrisali u mjestima raseljenja, a prije rata živjeli u drugom entitetu, da se masovno sele u Njemačku i Austriju, ali i Srbiju", rekli su iz ovog Udruženja.

Ističu da su ekonomska kriza, bespravnost, nepoštivanje osnovnih ljudskih prava i politička situacija u našoj zemlji samo neki od razloga zbog kojih mnogobrojne kompletne porodice, posebno mladi, napuštaju svoju domovinu zauvijek.

Unija za održivi povratak i integracije u narednom periodu će se fokusirati na kampanju prema institucijama vlasti za izradu strategije za zaustavljanje bh. građana, a od Predsjedništva BiH će tražiti da obiđu Posavinu i obavijeste građane šta realno mogu očekivati od njih.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.