ALARMANTNO ZAGAĐENJE ZRAKA U TUZLI: Granične vrijednosti za zaštitu zdravlja ljudi prekoračene 12 puta!

Centar za ekologiju i energiju u saradnji sa organizacijom CEE Bankwatch Network, početkom oktobra postavio je mobilnu mjernu stanicu koja registruje nivo zagađenja zraka (suspendovane čestice) na području mjesne zajednice Bukinje (Grad Tuzla).

BUKA / 26. Oktobar 2016

Mjerna oprema je postavljena preko puta termoelektrane Tuzla, odnosno, u neposrednoj blizini postojeće mjerne stanice, na kojoj već duži vremenski period iz nepoznatog razloga, mjerenje te vrste zagađenja nije u funkciji.

„Rezultati dosadašnjeg mjerenja su pokazali izuzetno zabrinjavajuće trendove. U periodu od 06. do 25. oktobra srednje dnevne vrijednosti za suspendovane čestice PM10 su 16 dana bile iznad 50µg/m3 odnosno 12 dana iznad 65µg/m3, dok su prosječne satne vrijednosti u pojedinim periodima prelazile i 300µg/m3. U istom periodu se dnevni prosjek za PM2,5 kretao u rasponu od 27 do 106 µg/m3. Rezultati također ukazuju na učestale, brze i drastične poraste zagađenja u noćnom satima, nakon kojih se vrijednosti smanje tokom dana, tako da se stiče dojam kao da neko uveče ugasi filtere i ponovo ih upali u jutarnjim satima“ rečeno je u Centru za ekologiju i energiju iz Tuzle

Kako su napomenuli pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka Federacije BiH, za graničnu vrijednost i granicu tolerancije za zaštitu zdravlja ljudi, je propisano da dnevne srednje vrijednosti za suspendovane  čestice PM10 ne smiju prekoračiti graničnu vrijednost od 50µg/m3  odnosno granicu  tolerancije od  65µg/m3, više od 35 puta u toku godine. Dok je za PM2,5 propisana prosječna godišnja tolerantna granična vrijednost od 27,5µg/m3.  

„Važno je naglasiti da nam period u kom smo izloženi najvećem zagađenju tek dolazi“ rečeno je.

Nakon završetka mjerenja, potpuna analiza prikupljenih podataka će biti objavljena u studiji koju priprema Centar za ekologiju i energiju.

„Nadamo se da će odgovorni umjesto da, kao i obično, troše vrijeme i energiju na osporavanje ovih činjenica tu energiju usmjere na poboljšanje rada postojećih mjernih stanica i na iznalaženje mjera kojim će se veliki zagađivači napokon natjerati da poštuju živote i zdravlje stanovništva koje već decenijama živi u njihovom "prijateljskom okruženju"“ zaključeno je.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.