Aleksandar Trifunović: Milorad Dodik može da se ponaša i kako hoće, i dokle hoće

Očekivati da će se Milorad Dodik početi ponašati drugačije zbog bijesa na Fejsbuku, isto je kao da gledaš u kurije oko i čekaš da ti namigne.

Aleksandar Trifunović / 19. Oktobar 2021

 

Milorad Dodik može da se ponaša kako hoće zato što mu je većina to dozvolila, demokratski, birajući ga ili ne. Nema razlike između onih što su ga birali i onih što nisu, kad je odnos prema demokratiji isti. Za većinu u ovoj zemlji, demokratija - to je dan izbora. Svuda u svijetu demokratija počinje dan nakon izbora, kod nas, ona se tim danom završava sve do narednih izbora, a glasači apstinenti idu na zasluženi demokratski san, sve dok ih nešto, kao jutros zvuk harmonike iz Predsjedništva, ne probudi iz tog sna.

Kod nas je demokratija odustajanje od politike, dok je u stvarnom demokratskom svijetu ona učestvovanje, participacija u politici. Zato je i glavna razlika uspješnih i neuspješnih zemalja u tome što uspješne štite obične ljude koji participiraju, dok neuspješne štite poredak i izabrane političare, zahvaljujući građanima koji ne participiraju.

Znati to i očekivati da će se političari, u ovom slučaju Milorad Dodik, početi ponašati drugačije zbog bijesa na Fejsbuku, isto je kao da gledaš u kurije oko i čekaš da ti namigne. Kao i uvijek do sada. Jer izabrani političari rade u stvarnom svijetu svaki dan, da zadrže i naplate svoju političku moć, za razliku od većine koja trpi takvu politiku, dopuštajući im, uz povremena virtuelna gunđanja.

Ovdašnji demokratski spavači virtuelno se bude bespomoćni i sve nemoćniji, jer su svu moć za odlučivanje o sopstvenom životu, o svom danas i sutra, o ratu i miru, dobrovoljno, činjenjem ili nečinjenjem dali u ruke najgorima. Jebiga, dok ste spavali, oduzeli su vam zemlju, vodu, fabrike, napravili su zemlju opasnu po vaš, ne njihov život, postali su multimilioneri i još vas zajebavaju. Jeftino ste se prodali i sad očekujete da im tu moć neko oduzme, da umjesto vas bije bitke. Neće niko, ovakvi luzeri ni geopolitički nikog ne zanimaju. 

Stvari su jasne, probudite se i vratite oteto, ili nemojte. 

Sve je stvar izbora, činjenja ili nečinjenja. 

To niko drugi neće uraditi osim vas, ko god kaže da hoće laže.


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.