Aleksandar Trifunović u Nedjeljom u 2: Amerika je mnogo više uložila da Dodik dobije moć koju ima, nego što ulaže u sankcije protiv njega

Glavni i odgovorni urednik Buke gostovao je u popularnoj emisiji HRT-a "Nedjeljom u 2", gdje je govorio o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

BUKA portal / 10. Januar 2022

 

Prvo pitanje urednika i voditelja Aleksandra Stankovića bilo je vezano za sankcije koje su Sjedinjene Američke Države prethodnih dana uvele protiv Milorada Dodika i drugih funkcionera u Republici Srpskoj i BiH. 

"Američka administracija je uložila mnogo više truda da Milorad Dodik dobije moć koju ima nego što je uložila u to da on izgubi komad moći  - ako su sankcije alat za to. Ove sankcije su samo proširenje prethodnih, nakon kojih je Milorad Dodik dobio izbore. Podsjećam vas da je pod tim sankcijama Dodik bio u rezidencije ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, razgovarao je sa njim. Kakve su to sankcije ako vas prima ambasador zemlje koja ih je uvela?", pitao se Trifunović.

Između američke administracije i Milorada Dodika postoji specifičan odnos, kazao je urednik Buke. 

"On je njihov najuspješniji projekat, jer je uz pomoć Amerike Dodik uspio da, od političara koji je sa dva poslanika u Parlamentu Republike Srpske postao premijer, dobije apsolutnu moć i postane istinski gospodar RS. Uložio je milione u lobiranje u Americi koja mu je uvela sankcije, što znači da je vrlo zaitneresovan za Ameriku, jer je svjestan iz svog ličnog primjera da, kad Amerika nešto želi, ona to i ostvari."

O odnosu Međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini, ali i regiji Zapadnog Balkana, Trifunović je rekao:

"Međunarodna zajednica bira poglavice koji mogu kontrolisati plemena i više ih ništa ne zanima. Taj stav "samo nek' se ne puca i to nam je dovoljno", to je sve što međunarodna zajednica misli o Balkanu." 

To je razlog više, kazao je Trifunović, da se borimo za našu zemlju.

"Kako se pojedinačno svi počnemo više boriti za našu zemlju, onda u budućnosti možemo očekivati i neku državu da ćemo imati. Do tada, stvarati nekim obrnutim redom,  to je Međunarodna zajednica u Bosni pokušala i nije prošlo. Mislim da treba da prestanemo rat u svakom pogledu, to je ključno - rat koji se srećom ne vodi oružjem - bez toga ne možemo očekivati mirno društvo, stabilnost budućnost..."  

Pogledajte cijeli nastup Aleksandra Trifunovića u emisiji Nedjeljom u 2:

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.