Alžirski predsjednik se vratio u zemlju, dočekali ga veliki protesti

ALŽIRSKI predsjednik Abdelaziz Bouteflika sletio je u nedjelju u Alžir nakon što je proveo dva tjedna u bolnici u Švicarskoj dok su u njegovoj zemlji prosvjednici masovno tražili da se ne kandidira za peti mandat.

BUKA portal / 10. Mart 2019

Avion alžirske vlade u kojem je bio Bouteflika sletio je na vojni aerodrom Boufarik jugozapadno od glavnog grada.

Tri tjedna prosvjeda

Deseci tisuća Alžiraca prosvjeduju zadnja tri tjedna protiv Bouteflikine odluke da se natječe za peti mandat na izborima u travnju.

U nedjelju tisuće srednjoškolaca u Alžiru sudjelovalo je u mimohodu protiv petog mandata predsjednika Bouteflike a poziv na opći štrajk objavljen na društvenim mrežama naišao je na različit odaziv diljem zemlje.

U središtu prijestolnice srednjoškolci s alžirskim zastavama u ruci ili oko vrata okupili su se uz povike: "Hej, Bouteflika, nema petog mandata".

Učenički mimohodi organizirani su u raznim četvrtima u Alžiru i u više gradova u zemlji, gdje su u nedjelju, koji je radni dan u Alžiru, mnoge škole bile zatvorene.

"4 +1 = 0. Odlazi", glasio je slogan na transparentima u Francuskoj, gdje su tisuće ljudi u nedjelju ponovo prosvjedovale u više gradova protiv kandidature predsjednika Bouteflike za peti mandat u Alžiru.

Na vlasti je od 1999. godine

Oko dvije tisuće prosvjednika, među kojima su mnogi bili umotani u alžirske zastave, okupili su se na Trgu Republike, u središtu Pariza izvikujući "Ubojička vlast" i "Želimo promjenu vlasti", u mirnom ozračju.

Bouteflika, koji je na vlasti od 1999. imao je 2013. moždani udar i otad se rijetko pojavljuje u javnosti.

Njegov ured objavio je da je 24. veljače otišao u Švicarsku na redovite liječničke preglede.

U međuvremenu on je potvrdio da će se kandidirati za peti mandat.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.