Ambasada SAD-a u Beogradu šaljivo odgovorila na pisanje medija o američkom tajnom planu

Fotografije susreta američkih diplomata sa organizatorima protesta koji su dio opozicije u Srbiji u beogradskom hotelu "Hilton", djelo su obavještajnih struktura SAD-a, prema pisanju Večernjih novosti. Na tu (dez)informaciju šaljivo je reagovala Ambasada

BUKA portal / 09. Februar 2019

Pozivajući se na saznanja iz srbijanskih sigurnosnih struktura, list piše da je cilj ove operacije bio da se, po objavljivanju pomenutih fotografija, u javnosti stekne utisak kako srbijanske službe uhode opozicionare, a da se naknadnom "obradom" događaja kroz društvene mreže sve ironično interpretira kao sindrom "balkanskog špijuna" koji je zahvatio srbijanski obavještajni aparat, prenosi b92.

Tim povodom je na Twitter nalogu Američke ambasade u Srbiji objavljena fotografija "sedmičnog plana", u kom su naznačeni zadaci diplomata, uključujući i sastanak sa "liderima opozicije, glumcima i članovima civilnog sektora", na javnim mjestima.

"ŠOKING! Procurio tajni dokument iz američke ambasade! Srećan početak vikenda! :)", napisali su u tvitu službenici Ambasade SAD-a u Beogradu.

Među "zadacima" američkih službenika u glavnom gradu Srbije, između ostalog navode se i "popiti pivo sa profesionalnim novinarima", "posjećivati muzejske izložbe", "platiti parking kartu" te "nastaviti s potragom najbolje pljeskavice u Beogradu".
 

 Ranije, Večernji list je naveo da je višesatni razgovor trećeg sekretara Ambasade SAD-a Katerin Virdžinije Vlazak sa Jelenom Anasonović i savjetnika u ambasadi Dejvida Lingrena Gerenbeka sa liderom PSG-a Sergjom Trifunovićem u "Hiltonu" u javnosti protumčen kao direktno miješanje u unutrašnju politiku.

Na pitanje "Novosti" kakvog je karaktera bio sastanak u hotelu "Hilton", iz Ambasade SAD im je odgovoreno da je njihov posao da razumiju tu zemlju.

"Da bismo to postigli, redovno se srećemo i slušamo razne predstavnike ove kompleksne i fascinantne zemlje. Ti susreti uključuju ne samo zvaničnike vladajuće koalicije i opozicije već i novinare i poljoprivredne proizvođače..."

List, međutim, konstatuje da se ne može pobjeći od činjenice da je ambasador SAD Kajl Skot već imao nekoliko incidenata koji su okarakterisani kao miješanje u unutrašnje odnose Srbije.

"Novosti" podsjećaju da se prije godinu dana Skot pojavio na biračkom mjestu kao posmatrač lokalnh izbora, a prije tri godine došao je u sjedište DS-a, kad su stizali prvi rezultati izbora.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.