Amina Smajlović nakon odluke Tužilaštva FBiH: Želim da svi odgovorni odgovaraju

Pravosudni organi u BiH ipak rade.

Slađan Tomić / 27. Februar 2021

 

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uhapsilo dvije osobe u predmetu „Memić“, novu nadu da promjene u pravosuđu dolaze daje naredba Federalnog tužilaštva da Tužilaštvo kantona Sarajevo mora provesti istragu u predmetu „Smajlović“.

Podsjetimo, doktori Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo krajem 2019. godine odlučili su da neće liječiti Nadin Smajlović, djevojčicu za čije liječenje nije bilo lijekova u BiH. Kako KCUS nije nabavio potrebne lijekove, roditelji su tražili izmiještanje u Tursku radi liječenja, ali su doktori KCUS-a odbili potpisati takvu odluku.  

Nakon toga, građani Sarajeva su izašli na proteste, a direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je kazala da Nadin ne želi liječiti nijedan pedijatar.

Roditelji ove djevojčice podnijeli su krivičnu prijavu protiv Izetbegović i 10 pedijatara, ali je Kantonalno tužilaštvo odbilo provesti istragu. Da je to bila pogrešna odluka utvrdilo je Federalno tužilaštvo, koje je naredilo istragu. Šta dalje, o posljedicama koje trpi Nadin, o uzrocima odbijanja liječenja razgovarali smo s Aminom Hodžić Smajlović, majkom djevojčice Nadin.

BUKA: Federalno tužilaštvo je naredilo provođenje istrage Kantonalnom tužilaštvu. Kako sada komentarišete odluku Tužilaštva kanton Sarajevo i vjerujete li da će TKS provesti dobru istragu?

Po našoj pritužbi na Kantonalno, Federalno tužilaštvo je donijelo odluku da se istraga mora provesti. Takođe, u naredbi stoji da su na Kantonalnom tužilaštvu donijeli preuranjenu odluku, jer tužiteljica nije smjela tako postupiti, a da nisu tražili medicinsko vjestačenje, jer smo dostavili ogroman spis medicinske dokumentacije i, naravno, javni istup generalne direktorice Sebije Izetbegović od 14.11.2019. god., gdje je izjavila da „ovo dijete ovdje  neće niko liječiti“.

BUKA: Da li i sada sumnjičite iste osobe za nepružanje zdravstvene njege vašem djetetu ili se istraga može proširiti?

Da, sumnjičimo (na Kantonalnom tužilaštvu) i glavnu kantonalnu tužiteljicu Sabinu Sarajliju, jer je već poznato kako su usko povezani. Želimo da se provede istraga protiv istih aktera i da odgovaraju za svoje nehumane postupke koje su učinili mom djetetu. Želim da 10 pedijatara na čelu sa generalnom direktoricom Izetbegović bude izvedeno pred lice pravde.

BUKA: Šta ako Tužilaštvo kantona Sarajevo donese odluku o neprovođenju istrage ili ukoliko optužnica bude dovoljno loša da ne bude potvrđena ili da padne na sudu?

Želim da vjerujem da će sada morati pravilno postupati i donijeti prav(n)u odluku, jer će Federalno tužilaštvo nadgledati slučaj. Ako opet postupe isto i pokleknu pritiscima, obratićemo se svim pravnim institucijama. Bude li trebalo, ići ću i do Strazbura. Nadam se da će iz našeg slučaja biti izuzeta tužiteljica Sanela Škaljić, a i iskreno se nadam da će glavna tužiteljica Sabina Sarajlija biti smijenjena sa trenutne funkcije koju obnaša.

BUKA: Zašto bi uopšte neko odbio liječiti Vaše dijete, ili bilo čije? Kako Vi to doživljavate iz perspektive i majke i zdravstvenog radnika?

Na KCUS-u vlada sujeta neznanja, ali  i nečasni ljekari koji su postali robovi ili bolje reći MATRIX vojnici jednog sistema kojem se ne mogu suprotstaviti. Zašto? Zato što su zauzvrat dobili rukovodeće (šefovske) pozicije - fakultetska nastava, članstvo u upravnim odborima i slično. Ti ljekari više ne razmišljaju na način, niti imaju empatije, da moraju pomoći djeci sa teškim ili udruženim oboljenjima. Apsurdno je da su oni tu upravo zbog te djece, jer su izabrali najhumaniji poziv. Ako nešto ne znaju, nije sramota reći to i konsultovati se sa kolegama, pa donijeti najbolju odluku za dijete koje je bolesno. Oni ne smiju preporučiti izmještanje (liječenje van BiH) koje odobrava Sebija Izetbegović, zbog mjera štednje. Nema osnovnih dijagnostičkih procedura, laboratorijskih analiza, genetske dijagnostike. Uopšte se ne zna kada su zadnji put otišli na neku edukaciju ili da pogledaju šta se radi u svijetu medicine.

BUKA: Jesu li s Vama razgovarali doktori UKC Tuzla i doktori bolnice u Turskoj o vašem slučaju, kako komentarišu ponašanje svojih kolega?

Vjerujte mi da sam se u Turskoj stidila i bilo me je sramota njihove sramote i ljekarskog zvanja. Redovno srećem ljekare sa KCUS-a i često mi kažu „ne znamo kako da vas pogledamo u oči“. Ruku na srce, u našoj državi još ima čestitih ljekara. Konkretnije, u našem slučaju potpuno predano i profesionalno su se ponašali doktori i osoblje Doma zdravlja Vrazova, Opće bolnice Abdulah Nakaš i UKC Tuzla. Profesorica Ayse iz Turske nam je postala član porodice.

BUKA: Koliko je odbijanjem liječenja vaše kćerke bio ugrožen njen život?

Život mog djeteta je bio veoma ugrožen jer nije imala  adekvatnu terapiju. U stvari, nije imala nikakavu terapiju  jer  nije ni bilo pojedinačnih tuberkulostatika, tako da se nije mogla liječiti. Njen život je i dalje ugrožen,  posljedica odbijanja liječenja je njen 100% invaliditet. Tada je imala udružena oboljenja na jednom organu. Tuberkuloza je izliječena nakon devetomjesečne terapije, ali Nadin sada ima cirozu jetre, autoimuni hepatitis i Hasimoto.

BUKA: Kako se Nadin sada osjeća, u fazi je razvoja, koliko je svjesna zapravo ovih dešavanja?

Ona je jako zrela i hrabra djevojčica koja je svoju bolest prihvatila kao svoju najbolju drugaricu. Svjesna je svega, ali je sve ovo na nju ostavilo jedan pečat gdje su je etiketirali ljekari  KCUS-a i to onog trenutka kada su stupili u štrajk iznoseći njen identitet i dijagnoze.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.