Assangeova doktorica: Htio se ubiti. Gledao je snimak samoubistva Slobodana Praljka

OSNIVAČ WikiLeaksa Julian Assange razmišljao je o samoubojstvu i često gledao snimku suicida Slobodana Praljka, osuđenog ratnog zločinca koji je prije tri godine popio otrov u haškoj sudnici.

BUKA portal / 26. Septembar 2020

 

Otkrila je to Assangeova liječnica Sandra Crosby. Ona ga je posjetila u četiri navrata dok je boravio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu i tom prilikom primijetila je pogoršanje njegovog fizičkog i mentalnog zdravlja.

Može dobiti 175 godina zatvora

Assange je uhićen prošle godine nakon što je sedam godina proveo u veleposlanstvu Ekvadora u Velikoj Britaniji.

Optužen je za špijunažu protiv SAD-a i prijeti mu 175 godina zatvora jer je od 2010. objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Afganistanu.

Crosby, profesorica medicine na sveučilištu u Bostonu, prilikom saslušanja na londonskom sudu rekla je da joj je Assange u veljači 2018. opisao svoje suicidalne misli i da je razmišljao o samoubojstvu. Spomenuo je Praljka i njegovo oduzimanje vlastitog života ispijanjem otrova.

Analizirao je Praljkov izraz lica nakon što je popio otrov

Podsjetimo, Praljak je u studenom 2017. popio otrov nekoliko sekundi nakon što mu je sud potvrdio 20-godišnju zatvorsku kaznu za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Trenutak samoubojstva snimljen je tijekom izravnog televizijskog prijenosa.

Prema riječima doktorice Crosby, Assange je istaknuo da je analizirao izraz Praljkovog lica u trenutku kada je odlučio sebi oduzeti život.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.