Austrijski Kurir o viralnoj fotografiji iz Beča: Kako borba protiv korona mjera ujedinjuje stare neprijatelje

Sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, korona demonstracije održane u subotu u Beču izazvale su veliki odjek. Barem sa istomišljenicima širom Evrope, piše austrijski Kurir.

BUKA / 23. Novembar 2021

ekst prenosimo u cjelosti

Fotografija koja je snimljena na Schwedenplatzu izazvala je veliku pažnju balkanskih medija. Na njemu se vidi četvorica muškaraca kako marširaju ispred grupe demonstranata sa tri zastave. 

Nije tajna da se u takvim prilikama često vijore zastave. Iznenađujuće je činjenica da se radi o bosanskoj, srpskoj i hrvatskoj zastavi koje očigledno drže dobro raspoložene zastavonoše jedne uz druge Podsjećamo: tri zemlje su ratovale 1990-ih, naizgled riješeno neprijateljstvo još uvijek traje dotjerano .

"Antivakserski skup u Beču vratio nam je staze i slike zaboravljenog bratstva i jedinstva", napisao je bosanski portal BUKA ispod fotografije objavljene na Facebooku.

Bosanskohercegovački politički analitičar Srđan Puhalo također je tvitovao o "antivakcinalnom bratstvu i jedinstvu".

Komentari ispod su podijeljeni. Dok jedni osuđuju fotografiju i opisuju je kao "sramotu za sve narode i etničke grupe bivše Jugoslavije", drugi nalaze riječi hvale. 

"Samo zajedno možemo nešto postići. Zato su nas dijelili kao nacije, kao porodice, kao prijatelje. To im je bio cilj - dijeliti i upravljati nama", piše korisnik Fejsbuka.

Sarajevski novinar Adis Nadarević je drugačijeg mišljenja: „Lijepa fotografija sa protesta protiv vakcinacije u Beču, koja pokazuje da narodi Balkana MOGU ZAJEDNO, ali jednostavno ne mogu ništa pametno ili barem razumno učiniti zajedno.

Autentičnost fotografije je također bila problem. Da li je sve lažno ili šta? KURER je provjerio autentičnost fotografije i listajući fotografije koje su kolege snimile na licu mjesta u subotu, naišao je na ovu trojku sa zastavama zemalja bivše Jugoslavije. Dakle, istina je, barem jedan je jedinstven u pitanjima Corone.

Međutim, lažni je još jedan snimak koji kruži društvenim mrežama. Na njemu je ogromna gužva, oko 100.000, pored nje možete pročitati Beč (Beč) na bosanskom / hrvatskom / srpskom. Ovo je snimak skupa u Moskvi star 30 godina.
 

Izvor Kurir

Prevod BUKA

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.