Autoportret Fride Kahlo prodan za rekordnih 34,9 miliona dolara

- Frida Kahlo, koja se smatra jednom od najvećih slikarki 20. vijeka, bila je poznata po svojim autoportretima koji odražavaju bol i izolaciju

BUKA portal / 17. Novembar 2021

Foto: Anadolija

 

Slika meksičke umjetnice Fride Kahlo prodata je za rekordnih 34,9 miliona američkih dolara, u aukcijskoj kući Sotheby's u New Yorku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Riječ je o najvišoj cijeni ikad plaćenoj na aukciji za neko latinoameričko umjetničko djelo, prenosi BBC.

Rekord je prethodno držao djelo Diega Rivere, s kojim je Kahlo bila u višedecenijskoj emotivnoj vezi. Njegova slika prodata je za 9,76 miliona dolara 2018. godine.

Djelo "Diego y Yo" ("Diego i Ja"), bilo je jedno od njenih poslednjih autoportreta. Na njemu je njen životni saputnik Diego Rivera kao treće oko u glavi ove umjetnice.

Aukcijska kuća Sotheby's ga je na aukciji u utorak opisala kao jedno od najvažnijih njenih djela koje je ikada stiglo na aukciju. Kupac autoportreta je Eduardo F. Cosantini, koji je osnovao muzej u Argentini, navodi “New York Times“.

Slika je posljednji put prodana na aukciji 1990. godine za 1,4 miliona dolara.

Kahlo, koja se smatra jednom od najvećih slikarki 20. stoljeća, bila je poznata po svojim autoportretima koji odražavaju bol i izolaciju.

Živjela je od 1907. do 1954. godine i svojom umjetnošću ponosno promovisala autohtonu meksičku kulturu.

 

Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.