Baci pikavac na ulicu i platićeš kaznu od 100 eura: Našli način da spriječe prljanje grada

Kese, žvake, limenke, pikavci, pseći izmet… i trotoari u Nemačkoj su ih prepuni, ali su tamo našli način da drastično smanje tu lošu naviku građana.

BUKA portal / 29. Juni 2019

Uprave sve više gradova su ubeđene da je odlučujuća visina kazne – kada je udarac po džepu žestok, izgleda da ni kanta nije tako daleko…

Bacanje takozvanog sitnog otpada na ulicu je od aprila veoma skupo u Manhajmu. Ko baci papirne maramice, pakovanja ili pikavce i bude uhvaćen na delu mora da plati 75 evra kao i taksu za obradu kazne od 28,50 evra.

Žvake koje se teško skidaju sa pločnika su još 25 evra skuplje. Ko se pred organima reda pravi važan i ne želi da naknadno ukloni smeće sa ulice plaća dvostruku kaznu, prenosi Dojče vele (DW).

"Ne radi se o tome da se napuni gradska kasa", kaže Martin Šmit iz Posebne redarske službe – nešto poput komunalne policije.

"Grad je podigao kazne nakon što je za 30 miliona evra sanirao srž pešačke zone. Ona bi trebalo da ostane čista", rekao je sada Šmit za nedeljnik Špigel.

Svest o tome tek je nedavno povećana. Tako je pokrajina Baden-Virtemberg u kojoj se nalazi Manhajm tek prošlog decembra donela pooštreni katalog kazni u kojem je bacanje sitnog smeća na ulicu moguće kazniti kaznama između 50 i 250 evra. Ranije je to bilo tek 10 do 25 evra.

"Kad neko naprosto baci svoj pikavac, mi smo tu. Mnogi su tada šokirani, kažu: 'Šalite se?' ili 'Zašto baš ja?' Tada im objasnimo da mora da plati svako koga uhvatimo. Dobro je što je to pouka i drugima", priča on.

Preuzeto sa B92


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.