Banjalučka naselja bez struje u 21. vijeku: “Pokrenuli smo peticiju, krećemo i sa kolektivnim tužbama, odustati nećemo”

Mi struje nismo imali ni prekjuče, juče od 3 ujutro, a nemamo je ni danas, ni sada u ovome trenutku. Odgovori na naše telefonske pozive su sljedeći, ”radimo na trafo stanici”, “pa to vam je Šeher, nisu to Laktaši” i tako godinama. 

Tatjana Čalić / 29. Oktobar 2020

 

Građani banjalučkih naselja Gornji Šeher, Sitari, Hiseta, Grab i Novoselija zbog višegodišnjeg svakodnevnih isključenja električne energije u ovim dijelovima grada, spremaju kolektivnu tužbu protiv Elektrokrajine Banjaluka, jer iako sa njom imaju potpisane ugovore o snabdijevanju električnom energijom, snabdijevanje nikada nije dostiglo ni one minimalne uslove dostojne čovjeka u 21. vijeku. 

Takođe su pokrenuli i online peticiju kojom od Elektrokrajine traže da se pristupi rješavanju problema trafo stanice kojoj pripadaju spomenuta naselja.

Nažalost, svi dosadašnji višegodišnji apeli i pozivi nisu urodili plodom, niti je iko našao za shodno da ih riješi.

Tim povodom jedan on inicijatora peticije (ime poznato redakciji) nam se i usmeno, a potom i pismeno obratio i njegovu priču prenosimo u cjelosti.

“Živim u Gornjem Šeheru, i unazad 12 godina problemi sa snabdijevanjem električne energije su postali više nego nesnosni. Samo prošle sedmice u podnedjeljak, srijedu i četvrtak ili petak nismo imali struje u periodu od 08-14 sti. Navodno su to bili najavljeni radovi, pa time i isključenja. Nažalost, problem nije samo prošla sedmica. Trafo stanica kojoj pripadaju naselja Hiseta, Šeher, Sitari, Grab i Novoselija je problem unazad mnogo godina, ali uzmimo u obzir samo zadnjih 10-12 godina. Za vrijeme direktorice Seke Kuzmanović smo non stop bili na telefonu i pokušavali da dođemo do srži problema, gdje nam se stalno obećavalo da će problem trajno biti riješen. Nikada nije. Niti jedno banjalučko naselje nema ovoliko problema sa sa strujom kao što su to gore pomenuta naselja. Zašto? Zato što u njima žive 90% Bošnjaka? To pitanje prvu put postavljamo, i na njega želimo odgovor. Želimo odgovore zašto se problem trafo stanice pomenutih naselja ne može riješiti ni nakon toliko godina? Mi struje nismo imali ni prekjuče, juče od 3 ujutro, a nemamo je ni danas, ni sada u ovome trenutku. Odgovor na naše telefonske pozive su sljedeći, ,”radimo na trafo stanici”, “pa to vam je Šeher nisu to Laktaši” i tako godinama. 

Juče smo razgovarali sa kancelarijom direktora Dragana Čavića, gdje su nas uputili na Elektrodistribuciju, koja je navodno odgovorna za rješavanje ovoga problema. Dan ranije smo iz iste te institucije od jednog od tehničkih direktora dobili informaciju kako su računi nadležne institucije za rješavanje ovoga problema blokirani. 

Juče ujutro smo nakon mnogo pokušaja stupili i u kontakt sa operativnim direktorom, kako se i sam predstavio, na telefonski broj 051 258 694 i koji je tu i tamo bio dovoljno kulturan da nas sasluša i nekim dijelom obeća da će problem biti riješen. Možda će problem današnjeg nestanka električne energije i biti riješen, ali svakodnevno isključenje koje traje više od decenije neće sigurno. 

Stupili smo i u kontakt sa Agencijom za zaštitu potrošača, kontatirat ćemo i strane ambasade čiji državljani žive i rade u ovim naseljima, pokrenućemo kolektivne tužbe protiv Elektrokrajine, ići ćemo sa svim mogućim iznošenjem istine koja se više ne može kriti, jer sve što tražimo kao redovne platiše bez dugova je da imamo struju u 21. vijeku u najvećem gradu RS”, stoji u pismu našeg sugrađanina, koji je dodao i da je u toku više peticija koje se potpisuju, a jedna od njih je online i njoj svi mogu pristupiti na OVOM linku.
 
Kontaktirali smo i Elektrokrajinu Banjaluka i pitali kako je moguće da građani spomenutih naselja već godinama imaju višesatna,  gotovo pa svakodnevna, isključenja električne energije, da li se radi na rješavanju njihovog problema i kada mogu očekivati novu trafostanicu.

Iz ove institucije su nam u pismenom odgovoru potvrdili  da su svjesni problema sa kojima se suočavaju potrošači koji se napajaju sa 35 kV TS „Sitari“, jer  je to postrojenje svojim kapacitetom skoro u potpunosti iskorišteno.

Iz tog razloga, navode, „Elektrokrajina“ godinama unazad traži od kompanije „Elektroprenos BiH“, nadležne za izgradnju i upravljanje trafo-stanicama 110 kV, da se izvrši rekonstrukcija i proširenje kapaciteta TS „Sitari“ u 110 kV trafo-stanicu „Banja Luka 9“, o čemu postoji kompletna dokumentacija.

Nažalost, ističu, zbog poznatih događaja u vezi dugotrajne blokade investicija „Elektroprenosa BiH“ taj projekat još nije realizovan, iako se nalazi u njihovom planu investicija za 2020. godinu. 

“Sve insinuacije o navodnoj etničkoj diskriminaciji kupaca „Elektrokrajine“ su netačne i zlonamjerne. Stanje elektrodistributivne mreže „Elektrokrajine“ je generalno lošije u prigradskim, a posebno seoskim područjima, kako na teritoriji Banjaluke, tako i ostalih radnih jedinica preduzeća. Svjesna toga, „Elektrokrajina“ svake godine ulaže više od 20 miliona KM u rekonstrukciju mreže i izgradnju trafo-stanica u cilju obezbjeđenja pouzdanog i sigurnog napajanja svih kupaca”, poručili su iz ove institucije.

Nažalost, tih 20 miliona maraka, svake godine nađe način da zaobiđe građane Gornjeg Šehera, Sitara, Hiseta, Graba i Novoselije.


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.