BANJALUČKA TRKAČKA LIGA: Održana humanitarna trka, učestvovala i djeca sa poteškoćama u razvoju

Humanitarna trka “Proljetni cener” održana je danas u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, a prvi put su učestvovala i djeca sa poteškoćama u razvoju.

BUKA/M.I.D. / 31. Mart 2019

 

Ovo je druga po redu od četiri trke za odrasle i druga od šest trka za djecu u sklopu Banjalučke trkačke lige za 2019. godinu.

Učesnici su se trkali u četiri kategorije – mališani sa poteškoćama u razvoju, djeca do 10 godina, djeca od 10 do 14 godina i seniori.

Predsjednik Atletskog kluba invalida “Vrbas” iz Banjaluke i jedan od organizatora Banjalučke trkačke lige Duško Tadić rekao je da su izuzetno zadovoljni održanim trkama, te da su posebno ponosni na mališane sa poteškoćama u razvoju.

Tadić je rekao da je ove godine odlučeno da se po prvi put uvede i trka za djecu sa poteškoćama u razvoju, ističući da su u ovoj kategoriji svi pobjednici.

– Sve je prošlo i bolje nego što smo zamišljali – rekao je Tadić i dodao da je ova trka motivacija da se već krajem jula organizuje još jedno takmičenje na Banj brdu (Šehitlucima).

Tadić je pojasnio da se u sklopu Banjalučke trkačke lige tokom godine organizuju četiri trke da bi se krajem godine skupilo između 500 i 1.000 nikoljdanskih paketića za djecu iz socijalno ugroženih porodica, kao i za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Pobjedu u seniorskoj kategoriji odnijeli su Lucija Kimani i Oleg Galić, u drugoj kategoriji djece od deset do 14 godina pobjednici su bili David Janjuz u muškoj i Elena Miljatović u ženskoj.

 

U kategoriji mališana do deset godina pobjedu je odnio Petar Drobnjak, a u ženskoj kategoriji trku je prva završila Milica Ritan.

Po prvi put su u trci učestvovali i mališani sa poteškoćama u razvoju i to iz Udruženja za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti” i Centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte nam šansu-Zvjezdice”.

Nikolina Klepić, psiholog i koordinator projekta „Ja mogu sam, podrži me“ rekla je da ovo udruženje od januara provodi projekat „Ja mogu sam, podrži me“.

"Projekat se implemantira u partnerstvu sa Gradom Banja Luka, u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a koju provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Ovim projektom naši korisnici su dobili mogućnost da besplatno učestvuju u tri nove aktivnosti, od kojih je jedna škola sporta i sportske aktiivnosti. Ove aktivnosti se provode dva puta sedmično. Jedan trening se održava u iznajmljenoj fiskulturnoj sali, a drugi, sa dolaskom lijepog vremena, na Gradskom stadionu 'Borca'. Sa našim korisnicima trenira Filip Jovanović iz Atletskog kluba invalida 'Vrbas',koji su nam ujedno i partneri na projektu. Zajedno sa Filipom u osmišljavanju i realizovanju treninga učestvuje i psiholog našeg Udruženja, Savina Šmit. Na današnjoj trci učestvovali su polaznici škole trčanja, a utisci nakon trke su više nego pozitivni", rekla je z BUKU Nikolina.
 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.