Banjalučki slikari uljepšali izgled "Roditeljske kuće". U slikanju murala im pomogla i djeca

Za djecu oboljelu od teških bolesti prije tri godine u Banjaluci je otvorena "Roditeljska kuća".

Ernest Bučinski / 04. Septembar 2019

Roditeljska kuća se nalazi na Paprikovcu u blizini Kliničkog centra. U njoj je omogućen besplatan smještaj za djecu oboljelu od kancera, ali i njihove roditelje čije je mjesto boravka udaljeno od glavnog grada RS. "Roditeljska kuća" obezbjeđuje korisnicima i stručnu pomoć psihologa, igraonicu za djecu, a od prošle godine aktivna je i škola. Uskoro će ta škola biti proširena i za učenike predmetne nastave.

Izgradnja "Roditeljske kuće" ne bi bila moguća bez novca koje je iz budžeta Republike Srpske donirala Vlada, a svake godine realizuje se i projekat "S ljubavlju hrabrim srcima", gdje kroz razne akcije i građani mogu da doniraju svoj novac. U sve je uključeno i udruženje ISKRA, koje se zalaže za podizanje svijesti o malignim oboljenjima u dječijoj dobi.

"Od samog početka ukazivali smo na važnost postojanja roditeljske kuće i pomoći koju ona  pruža svojim korisnicima. Kada su iz Kabineta  predsjednika Republike Srpske saznali da se u Banjaluci osniva udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti, i o tome da je jedan od naših ciljeva osnivanje roditeljske kuće odlučili su se da akcija „S ljubavlju hrabrim srcima“ bude upravo za njenu gradnju", kazao je Milan Berić roditelj oboljelog djeteta i jedan od osnivača udruženja ISKRA. 

 

 

On je kazao da je djeci na raspolaganju igraonica, a periodično se održavaju i razne radionice koje provodi  psiholog ili neko od gostujućih animatora. 

"U posjetu nam znaju doći i pozorišni glumci, te na svoj način uveseliti male ukućane", kazao je Berić. On je došao na ideju da uljepša eksterijer Roditeljske kuće, pa je u pomoć pozvao banjalučke slikare da mu pomognu u realizaciji te zamisli.   

"Svaki put kada bih došao do Roditeljske kuće i pogledao u onaj, donedavno veliki sivi zid, znao sam da takav ne može da ostane i šta može da ga uljepša. 
Uz pomoć umjetnice Olivere Šipke, koja je moja radna koleginica i bivša učenica, stupio sam u kontakt i sa drugim slikarima. Upitao sam je da li bi mogla da osmisli nešto i da koju veselu boju onom sivilu koje je tamo bilo. Pristala je i rekla da će se potruditi da okupi jednu grupu umjetnika i studenata. Rekla je i održala riječ", objasnio je naš sagovornik. 

Od ideje do realizacije prošlo je nekoliko mjeseci, a slikarima su u poslu pomogla i djeca, što je ovom projektu dalo posebnu draž.  

U projektu je učestvovala i mlada slikarka Ružica Panić.

"Ovaj projekat je od značaja prvenstveno za djecu, a meni lično je jedan divan način da slikari Banjaluke pruže i pokažu svoju podršku najmlađim članovima našeg društva koji su smješteni u prostorijama Roditeljske kuće. Sa udruženjem ISKRA sam došla u kontakt preko koleginice Anje Stojanović, koja me pozvala da se pridružim oslikavanju ovog murala", kazala je ova umjetnica. 

 

 

Slikari su se u odabiru motiva vodili oblicima i formama koji bi djeci bili prepoznatljivi, veseli i razigrani, kako bi se oni osijećali sigurnije i makar na trenutak zaboravili na stvarnost pri pogledu na šareni mural. 

"Željeli smo da te motive slikamo dječijom iskrenošću kako bi se oni sami osjećali što ugodnije u boravku i da bi se što lakše mogli poistovijetiti sa njima. Djeca su u sterilnim prostorijama, tako da nemamo baš puno kontakta sa njima. Sve njihove pohvale i kritike moći ćemo  da čujemo kada već budemo pri kraju sa radom na kratkom zajedničkom druženju. Nadam se da će biti zadovoljni našim radom, jer djeca su najiskreniji kritičari", kazala je Ružica. 

Napominjeno da se u svijetu septembar obilježava kao mjesec podizanja svijesti o dječjem kanceru, a poznat je pod nazivom – Zlatni septembar, pa ga i udruženje ISKRA obilježava svake godine nizom aktivnosti. Ovoga puta udruženje obilježava i treću godišnjicu početka rada "Roditeljske kuće Iskra". 

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.