Banjalučki ultramaratonci osvojili vrh Midžor u Srbiji: Ovo je njihov dnevnik trčanja (FOTO)

Banjalučki ultramaratonci osvoji vrh Midžor: Ovo je njihov dnevnik trčanja...

Nevena Stojaković, trkačica iz Banjaluke nedavno je istrčala 57 kilometara na Staroj planini i osvojila je vrh Midžor koji se nalazi na 2.850 metara nadmorske visine. Nevena je trčala sa Goranom Maleševićem i Nevenom Boroja, a cijelo vrijeme pratio ih je ambasador trke Jovica Spajić.

Nevena kaže da je sa svojim timom startovala sa sa Jabučkog Ravništa kod hotela Stara Planina.

 


Ekipa iz Banjaluke sa Markom Nikolićem, direktorom Skyrunning Srbija

 


"Staza se pružala preko ski staze do ispod Babinog Zuba (sa naše lijeve strane), pa smo se spustili ski stazom do Markovih Livada, a razdaljina je bila oko 4.5 kilometra. Tu se nalazi kafanica Plaža. Sa te pozicije išli su dobro markiranom stazom do ispod Midžora (7km), a zatim smo išli grebenom stare staze. Dobro utabana stara graničarska staza vodi do Vražije Glave i na toj dionici smo naišli na zanimljiv Kaluđerski skok gdje se nalaze potoci i vodopadi" priča za BUKU Nevena Stojaković.

Ističe da se tu nalazi oko 10 izvora na 1900 metara nadmorske visine.

"Sa Vražije Glave do Beleđa smo se probijali kroz KLEKU, a između ostalog ova Ultra Trka se zove 'ULTRA KLEKA'. Beleđe je raskrsnica puteva, jedan spust vodi kroz Arbinje i prelijepu i gustu šumu, do sela Dojkinci, a drugi ide grebenom Bratkove kose, dok treći, nama najbitniji, ide ka Toplom Dolu. Naš put je pratio Javorsku rijeku, koja se uliva u Toplodolsku. U blizini naše staze nalaze se veliki i prelijepi vodopadi Kurtelski, Piljski i Čunguljski", objašnjava Nevena.


Nevena kaže da su oko Babinog zuba vidjeli košute i zečeve, a na grebenu ima i divljih konja. Trkači su rekli da je viđen i jedan vuk, a u Toplom Dolu ima magaraca.
 

 Dodaje da se na tom mjestu nalaze brojne kaskade u vidu stepenica koje postaju još živopisnije na proljeće kad krene da se topi snijeg ili kad padaju kiše.

"Onda bude bezbroj vodopada, a stijene dobiju čudnu braon boju. Nakon toga naišli smo na živopisno selo Topli Do koje nekako izaziva sjetu. To mjesto podsjeća na neka daleka vremena, a priroda buja", ističe Nevena.

 Kaže da dalje put vodi desno iz sela uz Rakitsku rijeku ka Markovim Livadama, tu se trči oko 10 kilometara na 1000 metara uspona gdje se nalazi Babin zub. Odatle su trkači išli poznatom stazom preko Babinog Zuba do Jabučkog Ravništa i hotela Stara Planina gde je bio i cil.

Odlazak ekipe iz Banjaluke na ovu trku podržali su Turistička organizacija Banjaluka, Ski Tim Olimpik i portal BUKA. 

 

 

 

Stara planina ili Balkan pripada sistemu Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530 km.


Ova planina predstavlja dio prostranog planinskog vijenca koji se naziva Karpatsko – balkanski planinski luk. U Srbiji se nalazi samo njegov manji zapadni dio. Kao morfološka cjelina omeđena je dolinama Bijelog i Trgoviškog Timoka, i Visočice, a na istoku je omeđena državnom granicom Srbije i Bugarske. U meridijanskom pravcu se pruža skoro 100 kilometara, dok u uporedničkom pravcu pružanja maksimalna dužina iznosi oko 30 kilometara (Pirotska kotlina-Srebrna glava).

 

 

 

 

 

 

Vezan tekst:

 

Sedmično trči 100 kilometara: Nevena Stojaković iz Banjaluke, ultramaratonka koja je spojila trčanje i humanost

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.