Banjaluka ove godine bez Festivala animiranog filma: Grad dodijelio minimalna sredstva za rad

Na sjednici Upravnog odbora Asocijacije za vizuelne umjetnosti „Fenix Art“, održanoj 29. januara 2018. godine, odlučeno je da Festival animiranog filma „Banjaluka 2018“ ove godine neće biti održan.

Maja Isović Dobrijević / 30. Januar 2018

Aktivnosti Međunarodnog festivala animiranog filma „zaleđuju se“ i stavljaju u mirovanje, poručeno je ispred organizacionog tima ovog festivala.

"Okolnosti koje su uticale na ovu odluku jesu prvenstveno vezane za stav Grada Banjaluka da festival koje je ove godine trebao da ima svoje jedanaesto izdanje i nalazi se u godišnjem Kalendaru kulturnih manifestacija u Banjaluci za 2018. godinu, finansira sa skromnih 9.000 KM, što je nedovoljno za organizaciju jednog međunarodnog filmskog festivala koji se nalazi u mreži najznačajnijih evropskih festivala animiranog filma.
Grad Banjaluka je ove godine budžetom značajno uvećao finansijska sredstva za programske aktivnosti iz oblasti kulture, zbog aplikacije za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, a sredstva koja su dodijeljena Festivalu ostala su minimalna kao i ranijih godina", rekli su ispred Upravnog odbora Asocijacije za vizuelne umjetnosti „Fenix Art“.

Dodaju da će Asocijacija za vizuelne umjetnosti „Fenix Art“ i ove godine nastaviti ostale aktivnosti na polju animiranog filma  - obilježavanje Dana svjetske animacije 28. oktobra, te realizaciju projekta „Moja okolina – moje stvaralaštvo“ koji se izvodi uz podršku Vlade Švajcarske, a obuhvata produkciju kratkih dječijih eksperimentalno – animiranih filmova čijem stvaranju doprinose djeca sa poteškoćama u razvoju uz pomoć mentora.

Filmovi iz ovog projekta, koji su trebalo da budu prikazani na Međunarodnom festivalu animiranog filma ove godine, biće prikazani na posebnoj projekciji.

Goran Dujaković, direktor Festivala animiranog filma i profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci za portal BUKA
nedavno je rekao da je festival jedan organizam koji treba da funkcioniše tokom cijele godine, i obuhvata razne organizaciono-programske segmente – prijem filmova, obezbjeđivanje gostiju, obezbjeđivanje programa festivala, dogovaranje pratećih programa, posjeta sličnim festivalima...itd – za što su potrebni ljudi i novac.
"Ovdje je percepcija festivala svedena samo na sam događaj, bez bilo kakve predstave o onome što mu  prethodi, a to je jedno veliko vrijeme koje se posvećuje ovim aktivnostima. Iz želje da pošto-poto održimo festival, napravili smo grešku i navikli one koji odlučuju o novcu za kulturu da se filmski festival može napraviti sa malo novca. I sada je očigledno da smo silno pogriješili (što su organizatori filmskog festivala "Kratkofila" presjekli ranije). Sa novcem koji je dodjeljen festivalu ne može se ništa ozbiljno napraviti. To su sredstva koja su manja od koštanja prosječne banjalučke svadbe. Ali, ako gradske vlasti smatraju da se sa tim novcem može napraviti filmski festival, sada kada raspišu konkurs za nove aktivnosti u kulturi, neka pokrenu neki novi filmski festival za 9.000 KM", rekao je Dujaković u intervjuu za BUKU.   

 Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Grada Banjaluka rekla je da se podrška Grada za ovu manifestaciju nije mijenjala u odnosu na prošlu godinu, a uvećana je u odnosu na ranije godine.

„Grad Banja Luka je svake godine finansijski sufinansirao realizaciju ove manifestacije što će biti realizovano i u 2018. godini. U ovoj godini finansijska podrška Grada nije umanjena ni za jednu manifestaciju u odnosu na 2017.godinu, uz činjenicu da je proširena lista manifestacija od interesa za Grad na 32 manifestacije. Pored finansijske podrške manifestacijama u visini 200.000,00 KM Grad Banja Luka podržava pomenute manifestacije kroz ustupanje prostora za njihovo izvođenje bez naknade tako da ukupna podrška organizatorima manifestacija uvrštenih u Kalendar kulturnih manifestacija od značaja za Grad u 2018. godini iznosi 392.667,54 KM“, rekla je za BUKU Natalija Trivić.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.