BANJALUKA PREZADUŽENA? Gradska uprava ponovo uzima novi kredit kako bi refinansirala postojeći dug

Grad Banjaluka raspisao je međunarodni tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za refinansiranje gradskog duga od 60,2 mil KM, u namjeri da dodatno umanji kamate i oslobodi sredstva za ulaganje u nove, javne radove.

BUKA portal / 09. Maj 2019

Gradska uprava Banja Luke namjerava se zadužiti za 60,2 miliona maraka kako bi refinansirala postojeći dug, smanjila ratu kredita i iznos koji daje za kamate, prenosi Slobodna Bosna. 

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić je u izjavi Srni kazao da se Grad odlučio na ovaj korak pošto je sada moguće ostvariti još povoljnije kamatne stope i tako dodatno rasteretiti gradsku kasu, mada je prava istina to da novim kreditom od 60,2 miliona KM, gradska uprava planira zatvori kredit koji je 2017. godine uzela kod konzorcijuma banaka.

Prema informacijama "Slobodne Bosne" grad Banja Luka je lani imao prihode od 116,9 miliona KM, dok je dug grada premašio 115 miliona KM, što grad na Vrbasu svrstava u red najzaduženijih lokalnih zajednica u BiH.

Radojičić je u obrazloženju odluke o zaduženju naveo da je prisutan trend pada kamatnih stopa, što pruža povoljnije uvjete zaduživanja u odnosu na ranije godine.

„Novo kreditno zaduženje ne bi dovelo do rasta apsolutnog iznosa kamate koji se treba platiti, u odnosu na trenutno zaduženje. Ostatak kamate trenutnog zaduženja, koje se predlaže za refinansiranje, iznosi 10,4 miliona KM, dok procijenjena kamata novog kredita iznosi 9,2 miliona KM. Rezultat refinansiranja bilo bi smanjenje godišnje rate“, navedeno je u obrazloženju Odluke.

Prema objavljenim propozicijama na tenderu mogu sudjelovati komercijalne banke, fondovi i osiguravajuća društva, a ponude se mogu dostaviti do 24. juna. 

Na tenderu, koji je raspisan na osnovu odluke Skupštine grada od 10. aprila, mogu ravnopravno sudjelovati domaće i inostrane finansijske institucije. 

Iz Gradske uprave ističu da je ovo drugo refinansiranje gradskog duga i da je prvo u iznosu od 73 mil KM  obavljeno 2017., godine, što potvrđuje tezu da će se novi kredit prevashodno koristiti za otplatu postojećeg kredita.

 

Izvor: Slobodna Bosna

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.