BESKRUPULOZNA PLJAČKA DRŽAVE Novi plan: Preko otkupa koncesija do miliona. Tal moćnika plaćaju građani?!

Nakon podatka da se će „Elektroprivreda RS“ otkupiti koncesije za nikad izgrađenu termoelektranu u Ugljeviku, hidroelektranu u Rudom i  nepokrenut rudnik uglja otvorilo se pitanje opravdanosti ovog postupka koji je sve samo ne povoljan za RS.

Milovan Matić / 11. Juni 2019

Portal Capital.ba je nedavno objavio da kompanija „Comsar Energy“ odustaje od projekata u Republici Srpskoj u koje je obećavala uložiti više od milijardu KM i da će „Elektroprivreda RS“ otkupiti koncesije za nikad izgrađenu termoelektranu u Ugljeviku, hidroelektranu u Rudom i  nepokrenut rudnik uglja.

Prema procjeni koju je uradila jedna revizorska kuća, koncesije su vrijedne 180 miliona KM i toliko bi ERS trebalo da ih plati.

Rašid Serdarov je u Srpskoj registrovao ukupno pet firmi za različite djelatnosti, od ugostiteljstva do trgovine i proizvodnje električne energije i sve su prošlu godinu završile sa gubitkom.

Povodom vijesti da je kompanija Comsar Energy odustala od svih planiranih projekata i investicija u Bosni i Hercegovini te da prodaje svoje koncesije Elektroprivredi RS po vrtoglavoj cijeni, iz Centra za životnu sredinu upozoravaju da je riječ o netransparentnom vidu trgovanja našim dobrima u kojem su očigledno Vlada RS, a samim tim i građani u neosporivom gubitku. 

“Zaista nije nimalo jasno na koji način je ovaj otkup koncesija opravdan, kada je poznato da je Komisija za koncesije utvrdila da Comsar nije ispunio uslove iz ugovora o koncesijama. Comsar Energy prodaje koncesiju i vraća je u javni sektor za ogroman iznos. Na osnovu svega navedenog, pitamo se, zašto bismo mi kao potrošači električne energije, trebali platiti propuste u planiranju ovog projekta?”, istakla je Majda Ibraković, asistentica na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

U godišnjem izvještaju o provođenju koncesija iz 2018. godine, Komisija za koncesije Republike Srpske jasno je navela da koncesionar ne ispunjava svoje obaveze i da niske cijene električne energije ometaju realizaciju projekta Ugljevik III. Comsar je potom tražio produženje koncesije s 30 na 45 godina, zajedno sa smanjenjem kapaciteta s 600 MW na 350 MW jer bi postrojenje inače bilo neprofitabilno.

S druge strane, krajem 2018. godine, Centar za životnu sredinu je pokrenuo poseban postupak za podnošenje žalbe putem mehanizma za rješavanje sporova Energetske zajednice. Taj postupak je rezultirao dogovorom vlasti Republike Srpske da ne koriste postojeću ekološku dozvolu za blok Ugljevik III. Drugim riječima, za nastavak realizacije projekta novog bloka termoelektrane Ugljevik, potrebna je izrada nove studije o procjeni uticaja na životnu sredinu, kao i ostalih relevantnih dokumenata, što dodatno usporava proces realizacije projekta.

 „Na kraju krajeva, u dosadašnjim studijama Centra za životnu sredinu potvrđena je apsolutna ekonomska, zdravstvena, ekološka i socijalna neefikasnost rudnika i termoelektrana, te je u tom pogledu jedini ispravan potez potpuno ukidanje koncesija za termoelektrane”, naglasila je Majda Ibraković.

Iako se na globalnom nivou ukidaju termoelektrane, vlasti u Bosni i Hercegovini i dalje slijepo vjeruju da prividno napreduju s „projektima na ugalj“ putem subvencioniranja državnih preduzeća, koja trpe nerealne gubitke kako bi održali neodržive cijene električne energije i nivoa zaposlenosti.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović kaže za BUKU da se ovdje radi o kriminalu kojim se želi ojaditi RS za nekoliko stotina miliona KM.


"Nema tu šta da se kupuje koncesija ako koncesionar nije ispunio uslove iz ugovora. U tom slučaju koncesija se treba raskinuti i država preuzeti sve to. Ako nije koncesionar izvršio što je naveo da će uraditi u datom periodu, oduzima mu se koncesija i država je daje nekom drugom ili sama završava projekat. To što oni pokušavaju da ubace nekome još nekoliko stotina miliona su kriminalni i mafijaški poslovi", rekao je Vukanović.


On tvrdi da je ovo beskrupulozna pljačka države, u kojoj će najveću korist izvući pojedini moćnici u RS.

"Dati Serdarovu, jednom kontroverznom biznismenu kojem je zabranjeno poslovanje u EU, toliki novac za kupovinu koncesija je očigledno tal moćnika u Republici Srpskoj koji u tome imaju interes i koji će na kraju taj novac podijeliti. Oni samo pokušavaju dati privid zakonitosti tim mafijaškim poslovima kojima uništavaju Republiku Srpsku. Ovo je novi način na koji su odlučili pojedinci da se bogate", kaže Vukanović. 


 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.