BESPLATNE RADIONICE ZA DJECU I RODITELJE o sigurnosti djece na internetu

Znate li koji pojam ima skoro iste karakteristike kao internet i društvene mreže?

BUKA portal / 11. Oktobar 2019

Foto: Ilustracija

 

Pojam obuhvata komunikaciju, razmjenu informacija i emocija, prijatelje, društvene grupe, igre, konflikte, pa čak i viruse, ali i neke osobe koje se lažno predstavljaju ili nam djeluju sumnjivo, zbog čega više pažnje obraćamo na to gdje su djeca.

Taj pojam je naselje ili dvorište

Međutim, postoji jedna bitna razlika. Dok za naselje roditelji mogu koristiti balkon ili prozor da vide šta dijete radi, sa internetom to nije slučaj.
Upravo na osnovu ovog podudaranja, u udruženju Nova generacija iz Banjaluke osmislili su program za djecu i roditelje koji će omogućiti kvalitetnije i sigurnije korištenje interneta, te paralelno učenje emocionalne pismenosti i asertivne komunikacije. Program se zasniva na prihvatanju interneta i korištenje pojmova sa društvenih mreža kako bismo bolje razumjeli internet i sebe u njemu.

Kako?

Djeca će preko pojava na internetu, u stvari, učiti i o pojavama u stvarnom životu. Tako, kada se bude pričalo o smajlijima i emotikonima, mi ćemo pričati o stvarnim emocijama, kako nastaju i koja je njihova funkcija. Kada budemo pričali o profilnoj fotografiji i broju lajkova, pričaćemo o tome kakvu sliku o sebi djeca imaju. Igrajući se dopisivanja, učiće o komunikaciji, asertivnosti i aktivnom slušanju. Pored toga, aktivnostima će se simulirati negativna ponašanja djece na internetu i grupama za dopisivanje kako bi djeca znala prepoznati da su žrtve, te kako se adekvatno zaštititi i potražiti podršku.

Online nasilje (cyber bullying) je sve više prisutan problem u našem društvu i mi moramo pronaći način da ga pravovremeno prepoznamo i adekvatno reagujemo, kazali su iz udruženja Nova generacija.

 

 

Pored rada sa djecom, i roditeljima će biti omogućeno da, gledajući internet kao online naselje, bolje razumiju dešavanja u njemu, pozitivne i negativne strane, te tako bolje iskontrolišu dječije korištenje interneta, ali i pruže adekvatniju podršku djetetu kada je to potrebno.

"Okruženi smo naslovima o negativnom uticaju interneta i društvenih mreža na djecu. Teme se kreću od efekata koje frekvencija rada ekrana ima na neuralni razvoj, pa sve do toga kako djeca i mladi ideju o sebi i vlastitoj vrijednosti grade na osnovu dobijenih lajkova. Situacija se dodatno komplikuje sa tim da ni roditelji ne znaju kako da se adekvatno postave prema djeci, a ponekad i sami previše vremena provode na društvenim mrežama nesvjesni opasnosti koji se na njima nalaze", kažu u ovom udruženju.

Međutim, internet i društvene mreže su uveliko postali sastavni dio naših života. Pristup ogromnom broju informacija uveliko ubrzava naš razvoj i učenje. Rad na internetu je dio većine poslova i zbog toga ga je neophodno dobro upoznati.

Upravo zbog toga, Nova generacija svojim programom želi da omogući djeci i roditeljima da se osjećaju sigurnije, te da bolje prepoznaju i reaguju na unutrašnje procese, misli i emocije, koje osjećaju i doživljavaju tokom korištenja interneta.

Čitav FejsGrup program je inovativan i nastao na osnovu iskustva rada u Dnevnom centru koje vodi ovo udruženje, a sada žele da ga sprovedu u MZ Starčevica i Čelinac.

Program je namijenjen za djecu od 14 do 15 godina i učešće je potpuno besplatno.

Radionice se u Banjoj Luci provode u MZ Starčevica utorkom od 15.10. sa početkom u 16h, dok se u Čelincu radionice provode srijedom od 16.10. od 16h u prostoru Omladinskog centra Čelinac.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Prijavite se na:
051 923 270
[email protected]


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.